24sata

UKIĆ: BUBNJEVI SU TU, ALI DOŠAO SAM PO NASLOV

PROŠLO JE 20 GODINA Ukić, kojeg je Repeša prozvao ‘šerpa’, zabio je 2004. koš za zadnji Splitov trofej, a na Gripama je debitirao 2000.

- Piše: TOMISLAV GABELIĆ

Iz Splita je u svijet otišlo vrlo mnogo kvalitetni­h košarkaša, uglavnom visokih, i ja vjerujem da ću biti idući veliki bek.

Rekao je to tad 16-godišnji Roko Leni Ukić u svom prvom velikom intervjuu, neposredno nakon debija za seniore Splita, početkom listopada 2000. Punih 20 godina kasnije Roko se vratio na Gripe i zatekao tadašnjeg suigrača Srđana Subotića na mjestu pomoćnog trenera. Suba je 2003. zadnji dignuo pokal za naslov prvaka, a Roko je godinu potom zabio pobjedničk­i koš Zadru u finalu Kupa, što je zadnji Splitov trofej. U međuvremen­u je klub preživljav­ao, a Roko je napravio zavidnu karijeru u Tau Ceramici, Barceloni, Romi, Torontu, Milwaukeej­u, Fenerbahce­u, Panathinai­kosu, Cedeviti, Vareseu... Osvojio je 17 trofeja, nastupio na deset velikih natjecanja s reprezenta­cijom, čiji je rekorder po broju utakmica.

IME PO LENNYJU WHITEU

Ime Roko dobio je po pradjedu, a drugi dio imena, Leni, otac mu je nadjenuo kao uspomenu na svog idola iz mladosti, bubnjara Lennyja Whitea. I Roko je ljubav prema glazbi i bubnjevima naslijedio od oca Zorana, bubnjara Daleke obale, a bubnjeve je uvijek nosio sa sobom, gdje god ga je karijera vodila. Oni su zaslužni i za njegov prvi nadimak. Kad je ulazio u momčad Splita, tadašnji trener Jasmin Repeša upitao ga je: “Roko, tvoj otac još udara po onim šerpama (loncima, op. a.)”, što je izazvalo smijeh u svlačionic­i, pa su Roka suigrači neko vrijeme zvali “šerpa”. Da nije uspio u košarci, Roko bi se bavio glazbom, možda i plivanjem, ali košarka je od najranijih dana bila njegova velika ljubav.

ODBIO BIH MILIJUN DOLARA

- Novac mi nije bitan i, kad bi mi sad netko ponudio milijun dolara, mislim da bi to bilo kontraprod­uktivno. U ovom trenutku ne bih ni uzeo toliki novac.

A njegov ultimativn­i cilj bio je NBA liga. Najdraži igrač bio mu je Reggie Miller.

- U gradu me prepoznaju od ranije, zbog oca. Ne smatram da sam popularan, to ću tek postati - kazao je davne 2000. godine. Ako i ne osvoji novi trofej sa Splitom, u memoriji navijača ostat će kao jedan od omiljenih likova.

- Realno, nismo lošiji ni od Zadra ni od Cibone. Nećemo obećavati da ćemo osvojiti prvenstvo nakon 18 godina, ali nismo došli zabavljati se i biti prijatelji nego napasti prvenstvo najavio je Roko.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia