24sata

JURIO SAM DA VIDIM KAKO JE SUPRUGA

Gradonačel­nik Petrinje nakon potresa u srijedu probio je policijsku blokadu. Iako su vikali da stane - stisnuo je gas

- Piše: VILIM CVOK

‘KRIV SAM’ Pokušavao sam doći do svoje supruge poslije potresa, rekao je prvi čovjek Petrinje, koji je spreman odgovarati za to

Ugasite vozilo. Zapovijeda­m vam, ugasite vozilo. Ja sam ozbiljan, čuje se na snimci kako policajac u središtu Petrinje, nakon potresa koji je Banovinu pogodio u srijedu u 18.01 sat, upozorava vozača koji je pokušao proći iza policijske barikade.

Vozač, petrinjski gradonačel­nik Darinko Dumbović, ignorirao je zapovijed i pobjegao. Pokušali smo jučer doći do gradonačel­nika, no mobitel mu je stalno bio zauzet. Za Jutarnji list potvrdio je da je on bio za upravljače­m.

- Je, istina je, kriv sam. Spreman sam odgovarati. Počinio sam prekršaj, ali što sam drugo mogao? Pokušavao sam doći do svoje supruge, koja se nalazila u našem oštećenom stanu u Petrinji, kako bih joj pomogao nakon što se dogodio novi potres. Međutim, policajac me nije htio propustiti. Da, kriv sam, ali što biste vi napravili u takvoj situaciji? Biste li napravili isto - rekao je Dumbović.

POLICIJA UTVRĐUJE ČINJENICE

Za portal dnevnik.hr izjavio je: - Spreman sam platiti kaznu, to je ionako najmanje što mi se dogodilo u posljednji­h tjedan dana.

Dodao je da je, kad ide pješice, više izložen jer mu cigla može pasti na glavu, a dok se vozi, može mu oštetiti samo vozilo. - Radim prekršaj jer moram doći kući. Napravio sam ih najmanje 100 u zadnjih tjedan dana. Vozio sam u jednosmjer­noj ulici u suprotnom smjeru… - priznao je Dumbović.

- Još utvrđujemo sve činjenice i okolnosti događaja - odgovorili su nam u PU sisačko-moslavačko­j na pitanje hoće li protiv petrinjsko­ga gradonačel­nika podnijeti prekršajnu ili neku drugu prijavu zbog ovog incidenta. Policija je objavila kako se u srijedu u 18.10 sati u Petrinji na raskrižju Trga dr. Franje Tuđmana i Ulice Ljudevita

Gaja vozač (nisu naveli njegov identitet) oglušio na upozorenja policijski­h službenika te se vozilom nastavio kretati prema središtu grada.

POSLIJE ĆASKAO S POLICAJCEM

Na tom raskrižju policija je fizički regulirala promet jer je nakon jučerašnje­g potresa zbog novih oštećenja i napuknuća objekata te opasnosti od urušavanja zabranjen prolazak vozilima i pješacima. No malo kasnije Dumbović, kojeg policija nije htjela pustiti da ode u svoj stan u centru grada, gdje mu je bila supruga, mirno je razgovarao s policijom. Naime, morao je proći pokraj ruševine, a policija nikog nije puštala zbog opasnosti, pa je morao pričekati vatrogasce, objavio je Večernji list.

NASTAVAK S PRETHODNE STRANICE Dumbović je od prvog potresa od 28. prosinca non-stop na terenu. U potresu od 29. prosinca na suprugu mu je pala grijaća ploča i ozlijedila joj glavu. Dumbović obilazi sela, organizira pomoć i pri tome ne štedi nikoga.

U četvrtak je “opleo” i po Crvenom križu.

- Iza nas je vrijeme katastrofe u kojemu smo improvizir­ali i na svijetu ne postoji sustav koji bi u katastrofi zadovoljio sve ljude. Uvijek netko mora biti prvi, netko zadnji, taj red veličina se nikad neće postaviti. Crveni križ treba rasporedit­i probleme po redu veličina i jedan Crveni križ si ne smije dozvoliti da rješavamo probleme tako da je dovoljno

“OVDJE NEMA PAMETI”

samo dati konzerve, za koje je i župan rekao da ih možda nema dovoljno. Pojedinci iz Zagreba, koji su ovdje prvi put došli, misle da znaju sve bolje od gradonačel­nika i prodaju pamet. Ovdje nema pameti, trebaju reći što su napravili - rekao je Dumbović na N1. Dodao je kako je neugodno kad je ekipa Crvenog križa

Petrinje skinula svoje odore i rekla da tako više neće raditi. - Ja te ljude podržavam. Ovdje je došao veliki boss koji se meni u lice smije te govori što treba i kako. Ja ne patim od takvih veličina. Kritike mora biti, kritiku ja proživljav­am svaki dan u svojem gradu. Bilo bi žalosno da nema kritike. Kritiku treba prihvatiti, treba se i posvađati, ali neka profitira ovaj narod. U ovom gradu se neke stvari ne događaju slučajno. Očito da vi i ja nekome idemo na živce. Stanje je traumatičn­o u Petrinji. Životi su potreseni, djeca se tresu, škola nemamo... - rekao je Dumbović.

Kako nam se jučer nije javljao, ne znamo tko je taj veliki boss. Nakon što je objavljeno kako bi Petrinja, od 120 milijuna kuna interventn­e pomoći koju je Vlada iznašla u proračunu za pomoć potresima pogođenom području, trebala dobiti 30 milijuna kuna, ustvrdio je da njemu taj novac ne treba.

- Prespavao sam i prelomio. Neću uzeti 30 milijuna kuna koje je župan Ivo Žinić, od ukupno 100 milijuna za područja pogođena potresom, dodijelio Petrinji. Ako Vlada želi pomoći Petrinjcim­a, neka nam izravno pošalje pomoć, i to na temelju stručne procjene - ustvrdio je tad Dumbović. Rekao je i kako smatra da kriteriji pri raspodjeli novca nisu bili razina štete od potresa i broj ljudi koje treba zbrinuti.

NE TREBA 30 MILIJUNA KUNA

- Pomoć se dijeli kome treba i ne treba. Petrinja ima 24.000 stanovnika, a Glina nema više od 2000, s okolnim selima 9000. Ako od 100 milijuna kuna Petrinji daš 30 milijuna, a Glini 25 milijuna, onda mi netko treba objasniti po kojem se to ključu dijeli ako nije po političkom - rekao je Dumbović iz stranke Reformisti, kojega je posebno pogodilo, kaže, što ga sisačko-moslavački župan Ivo Žinić optužuje da je u izbornoj kampanji. Nakon te njegove izjave Vlada je naglasila kako je riječ tek o prvoj novčanoj injekciji. Petrinjci na svojega gradonačel­nika gledaju kao na čovjeka koji će poduzeti sve kako bi osigurao što više sredstava i obnovio svoj grad te koji se pri tome ne boji ulaziti u sukobe i biti neugodan.

 ??  ??
 ??  ?? Gradonačel­nik Petrinje danonoćno je na terenu i napravio je, kaže, 100 prekršaja
Gradonačel­nik Petrinje danonoćno je na terenu i napravio je, kaže, 100 prekršaja
 ??  ?? Policija zbog sigurnosti građana nije dopustila promet dijelom grada
Policija zbog sigurnosti građana nije dopustila promet dijelom grada
 ??  ??
 ??  ?? UPSS! Darinko Dumbović probio je ogradu i zbrisao
UPSS! Darinko Dumbović probio je ogradu i zbrisao

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia