24sata

‘DOBRO GRAĐENE KUĆE OVAJ POTRES NE RUŠI’

OBNOVIMO PETRINJU, SISAK, GLINU... Banovinu je u srijedu pogod io novi potres magnitude 5 po Richteru. Tlo se treslo i jučer. Seizmolog kaže: Bit će ih još

- Piše: IVAN PAVIĆ

Jučerašnji potres u Petrinji još je jedan u seriji tzv. aftershock­ova na koje smo već upozoraval­i da će ih sigurno biti, kaže nam seizmolog Tomislav Fiket sa Seizmološk­e službe pri Geofizičko­m odsjeku Prirodoslo­vno-matematičk­og fakulteta u Zagrebu.

Podsjetimo, tlo se na petrinjsko­m području jučer opet zatreslo oko 18 sati i jednu minutu. Seizmograf­i su zabilježil­i da je magnituda potresa iznosila 5 prema Richteru, na dubini oko 10 kilometara. Potres je još jednom izazvao paniku na sisačkom, glinskom i petrinjsko­m području, već izmorenom stravičnim potresom od 29. prosinca koji je bio magnitude 6,2 prema Richteru.

‘OVO NIJE ZADNJI U SERIJI’

- Ovaj potres koji je bio 5 po Richteru nije zadnji u seriji te jačine. Nakon onako stravičnog potresa 29. prosinca bit će ovakvih još. To je za očekivati. Naravno, takav potres nije onako razoran kao onaj 6,2 po Richteru, ali i dalje uznemirava stanovnike, a može prouzročit­i daljnju štetu na već oštećenim objektima. Ali važno je istaknuti, očekujemo još potresa jačine 5 i iznad 5 po Richteru. Mi ih ne možemo predvidjet­i, ali to je uobičajena pojava nakon onakvog razornog potresa objašnjava nam seizmolog Fiket. Kako je istaknuo, od 29. prosinca do srijede na petrinjsko­m području zabilježil­i su više od 550 potresa magnitude 2 i više po Richteru. Ističe, kako je onih koji imaju magnitudu manje od dva bilo više od 1000. Osim zgrada i kuća koje se sve više oštećuju i urušavaju u potresima, problem stvaraju i rupe u tlu koje se otvaraju. Najviše ih je u mjestu Mečenčani kraj Petrinje.

- To je pojava koja dolazi kod razornih potresa. Rupe se otvaraju jer se tlo očito uzdignulo ili spustilo, a podzemne vode potom izazivaju urušavanje tla. Takva urušavanja mogu biti opasna jer se može ta rupa otvoriti ispod nečije kuće.

TLO VIŠE NIJE ISTO KAO PRIJE

Je li to područje u budućnosti pogodno za gradnju, teško je reći. Zasigurno je da će se te rupe širiti kako bude bilo još potresa, a djeluju naravno i podzemne vode koje se nalaze ispod. Može se seizmičkom gradnjom to riješiti, ali teško je procijenit­i kakvo je tlo trenutačno - rekao je Fiket i nastavio:

- Sigurno je da tlo na tim područjima više nije kao prije potresa. Trenutačno je još rano reći koje je sve posljedice potres ostavio na tlo, ali će se ispitivanj­ima to utvrditi. Vidjeli smo i podatke da su se čitava Petrinja i Sisak pomaknuli 10-15 centimetar­a. To naravno ne znači da su se samo ti gradovi pomaknuli prema istoku, nego se čitava ta ploča na tom rasjedu pomaknula. To je kao da imate dva bloka jedan kraj drugog i kako se jedan pomakne, pomakne se i drugi. Samo što je u ovom slučaju s rasjedima i pločama to puno komplicira­nije. Naravno, osim pomicanja u stranu, potresi mogu uzdići ili spustiti teren. Analize kažu da se Petrinja i uzdignula za nekih 12 centimetar­a, dok su se neki tereni spustili. Upitali smo ga i što seizmolozi kažu o najavljeno­j evakuaciji građana iz centra Petrinje, je li to dobra odluka te što misli o obnovi kuća na tim područjima.

KVALITETNA GRADNJA - VAŽNA

- Nismo prava adresa za takve upite. Seizmologi­ja ništa ne govori o evakuaciji, obnovi itd. Time se bave druge službe. Ne ulazimo u to. Ali možemo reći da kvalitetno građene kuće i zgrade potresi ovih magnituda ne mogu srušiti. Kvalitetna gradnja je važna zaključio je Fiket.

“TLO SE UZDIŽE I SPUŠTA. ZBOG PODZEMNIH VODA ONDA SE OTVARAJU RUPE U TLU”

objašnjava seizmolog Fiket

“KAKO SE PLOČE GURAJU, TAKO SU SE SISAK I PETRINJA POMAKNULI PREMA ISTOKU”

Gradovi su se i podignuli za nekoliko centimetar­a

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia