24sata

PETRINJU, SISAK, GLINU...

-

NEDOUMICE potresa policija je sinoć ispitivala u Istanbulu”, objavili su mediji. “Veli Gocer uhićen je u kući rođaka nakon što se skrivao gotovo tri tjedna. Izvođači građevinsk­ih radova koji su ignorirali sigurnosne propise meta su široko rasprostra­njene ljutnje javnosti.

SITNA KORUPCIJA NA DJELU

Stručnjaci vjeruju da su tisuće života mogle biti spašene da su blokovi stanova pravilno izgrađeni”, napisao je The Guardian. “Brojni izvođači već su uhićeni, ali gospodin Gocer brzo je postao najozlogla­šeniji. U telefonski­m intervjuim­a prije uhićenja navodno je priznao nepravilne građevinsk­e postupke, poput miješanja morskog pijeska s betonom. Među ruševinama u Yalovi mogu se naći ploče razbijenog betona koji sadrže morske školjke, pa čak i komade smeća. Gospodin Gocer prosvjedov­ao je tvrdeći da, ako je kriv, nije bio sam. U tome je, barem, u pravu. Čitav sustav podmazan sitnom korupcijom postao je vidljiv kad je potres pogodio jedno od najnaselje­nijih regija u Turskoj. Izvođači građevinsk­ih radova plaćali su mito lokalnim dužnosnici­ma i inspektori­ma kako bi brzo i jeftino gradili dok je tržište stanova cvjetalo. Sigurnosni propisi zanemariva­ni su u gradnji stambenih zgrada. Ta su kršenja postala očita kad su zgrade koje su pravilno izgrađene preživjele potres.

Čini se da vladini dužnosnici nerado preduboko istražuju sjenoviti svijet dobavljača, od kojih mnogi imaju utjecajne političke veze...”. Uhićenja odgovornih bila su izvedena tijekom vlade Bullenta Edzevita. Njegov nasljednik Tajip Erdogan puno više podsjeća na klasičnog hadezeovca. Nakon prošlogodi­šnjeg potresa od 6,8 na istoku Turske zapitao se: “Kako bismo trebali zaustaviti potrese?”. To je praktički isto ono pitanje koje je postavio bivši glavni inženjer, sad župan, Žinić.

Što ovdje može pravna država? “Vidjelo se”, rekao nam je Radimir Čačić govoreći o obnovi od 1995. do 2000., “da se na materijalu štedjelo, posebno na čeliku i betonu, a to danas svi vide. Najvažnije je da je ta priča kontrolabi­lna. Sve se zna. Zna se tko je gradio koje objekte na kojem području, zna se tko je nadzirao. Tu nije moguće ništa prikriti.

DORH MORA HTJETI NAĆI KRIVCE

Šef gradilišta i nadzor vide sve dok se kuća gradi, moraju vidjeti i znati dok se gradi. Kad je kuća gotova, mane postaju teže uočljive, tek se vremenom pokaže ovo što se sad pokazalo. Potres je, između ostalog, pokazao i da su zgrade koje su građene kvalitetno i unutar standarda izdržale potres. Nisu se raspale. I prema tadašnjim propisima, one su morale biti otporne na potresni rizik, to je bila norma nakon Skoplja. Zanimljivo je, inače, da se u Skopju - koje je pogodio potres iste snage kao ovaj banijski - nijedna zgrada koju su do 1963. godine u tom gradu gradila hrvatska poduzeća nije raspala, sve su izdržale“. Kakve bi mogle biti sankcije ako DORH doista odluči otkriti krivce pa im na sudu dokaže krivnju? Izgledi za to nisu osobiti. Od obnove je prošlo 20 godina, a za mnoga eventualna kažnjiva djela nastupila je zastara.

Odvjetnik Milivoje Žugić rekao nam je da bi se moglo raditi o kaznenom djelu opasnog izvođenja građevinsk­ih radova (postoji osnovni i kvalificir­ani, teži oblik kaznenog djela), dok je odvjetnica Jadranka Sloković rekla za N1 kako najprije treba prikupiti svu dokumentac­iju vezanu za obnovu, nakon čega bi neovisni vještaci trebali ustanoviti što se točno događalo u kojoj građevini. Vještaci bi, rekla je Sloković, trebali ustanoviti je li do urušavanja došlo zbog manjkavost­i u izgradnji, a nakon cjelovite analize trebalo bi vidjeti radi li se o kaznenom djelu opasnog izvođenja građevinsk­ih radova, zlouporabi povjerenja u gospodarsk­om poslovanju ili možda čak ratnom profiterst­vu (to je najmanje vjerojatno). No realisti kažu kako ovdje ipak treba očekivati najpopular­niji pravni aksiom u našoj zemlji - “tko je jamio, jamio je”.

 ??  ?? Mnogi se pitaju je li urušavanje i posljedica loše gradnje
Mnogi se pitaju je li urušavanje i posljedica loše gradnje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia