24sata

OD ČIPKE I METALA Nakit radim tako da izrezujem i poliram

VJEŠTA Umjetnica Kristina Kovačić iz Križevaca čunčanu čipku spaja s bakrom, mjedi i srebrom pa dodaje poludrago kamenje

- Piše: ŽELJKO RUKAVINA

UNIKATI

U dogovoreno vrijeme zaustavili smo se ispred katnice u Križevcima, gdje nas je dočekala Kristina Kovačić, koja izrađuje unikatni nakit spajajući ono što na prvi pogled izgleda nespojivo, čipku i metal.

Čunčanu čipku spaja s bakrom, mjedi i srebrom, s dodacima raznog poludragog­a kamenja – koralja.

- Volim taj spoj tradicije i suvremenog. Svaki dio nakita ručno je rađen i nema dva ista, jer su unikatni primjerci – pojasnila nam je vlasnica obrta Škatuljica dok smo hodali do njezina ukusno uređenog ateljea. Uvela nas je u suteren u kojem se nalazi, kako nam je kazala, njezin mali životni raj. Ugođaj kojim je okružena pomalo je zbunjujući. Na jednom dijelu, i to manjem, nalazi se oprema koja bi prije imala mjesto u nekoj metalskoj radionici. Žice, pile za željezo, breneri, čekić… A ostala tri zida popunjena su nakitom, čunčanom čipkom, policama i kutijicama s koraljima, raznobojni­m koncem… Čipku koja ima povijest dugu 40 godina iz zaborava prije šest godina u život vratila Emina Baričević kroz radionice na kojima je bila i Kristina. Nakon što je naučila izrađivati čunčanu čipku, odlučila se na u to vrijeme nepoznat iskorak - spajanje s metalom. Da bi joj to pošlo za rukom, upisala je školu za izradu nakita u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu, ali i dalje širi znanja posjećujuć­i razne radionice i tečajeve.

- Baš sve što vidite originalno je izrađeno. Šestarom crtam na metalu, koji izrezujem pilom za željezo, brenerom omekšavam metal. Tu su i bušilice… Polirkom poliram metal. Nakovanj i čekić služe mi da oblikujem teksture, neravnine. Iznenadit ćete se jer vlastitim rukama izrađujem i opruge – pojašnjava umjetnica Kristina Kovačić dodajući da je izrada nakita umjetnost.

 ??  ?? Svaki dio nakita ručno je rađen i nema dva ista, kaže
Svaki dio nakita ručno je rađen i nema dva ista, kaže

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia