24sata

ZA STRADALE NEĆE JA POTROŠAČ POKRETATI OVRHE

ODGODA Mnoge banke su obustavile i naplatu rata za kredite. Odobravat će i moratorij na kredite, no neke još ne znaju uvjete

- Piše: IVANČICA LADIŠIĆ

Do 28. veljače ove godine privremeno smo obustavili pokretanje mjera naplate te izvršenje trajnih naloga i izravnih terećenja, kažu u Zagrebačko­j banci.

Dodali su da građani neće imati dodatne troškove i da za to razdoblje neće obračunati zatezne kamate. Klijentima koji su pogođeni potresom omogućit će i trajnije mjere pomoći te moratorij na otplatu kredita.

I u Erste banci su zaustavili pokretanje ovrha te privremeno obustavili izvršenja trajnih naloga. I oni razmatraju mogućnost ugovaranja moratorija na otplatu kredita, a klijente će uskoro obavijesti­ti o mogućnosti­ma. U Privrednoj banci Zagreb kažu da korisnici kredita mogu ugovoriti moratorij u trajanju od 6 do 12 mjeseci, a banka će sudjelovat­i u troškovima solemnizac­ije, dok iznos ovisi o ugroženost­i i stupnju oštećenja nekretnine. No neće automatski obustaviti naplatu trajnih naloga i za to se treba javiti u banku ili kontakt centar. Onima koji su ugovorili račun u poslovnica­ma PBZ-a Petrinja i Glina, tri mjeseca neće naplatiti naknadu za vođenje računa. I za dug PBZ Carda može se ugovoriti moratorij, a neće naplatiti ni neke naknade. PBZ će pogođenim poduzetnic­ima i obrtnicima obustaviti automatske naplate te omogućiti ugovaranje odgode otplate kredita, moratorij.

VRIJEDI I ZA SUSJEDNE ŽUPANIJE

I Addiko banka će omogućiti moratorij na kredite i poduzetnic­ima, a to mogu tražiti i telefonski te e-mailom.

I iz Sberbank kažu da pripremaju mjere za klijente Sisačko-moslavačke i okolnih županija pogođenih potresom, a ima ih oko 1500. Privremeno su im obustavili pokretanje ovrha, a moći će ugovoriti moratorij na otplatu kredita i slične oblike restruktur­iranja.

BEZ TROŠKA SOLEMNIZAC­IJE

I Hrvatska poštanska banka će onima s područja pogođenog potresom omogućiti moratorij na kredite i neće pokretati ovrhe. I RBA priprema mogućnosti ugovaranja moratorija, obustavili su i pokretanje ovrha do finalizaci­je dugoročnog rješenja. RBA poziva one koji imaju trajni nalog da im se jave za dogovor. I OTP banka će klijentima s potresom pogođenog područja odobravati moratorij na kredite, a to mogu zatražiti preko web obrasca, telefonski ili u poslovnici. Oni koji u OTP banci ispune uvjete za moratorij na kredit neće imati dodatne troškove obrade kredita ni solemnizac­ije aneksa ugovora o kreditu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia