24sata

Pod Rudićem sam igrao za Hrvatsku, sad sam - Francuz

ZNAM I ‘MARSELJEZU’ David Babić (31) igrat će na olimpijski­m kvalifikac­ijama protiv Hrvatske: A trebao sam igrati i za Sloveniju

- Piše: DAVOR KOVAČEVIĆ

Još sam prošle godine bio na pripremama za EP, no tad nisam dobio sve papire. Oduljilo se sve s papirologi­jom, pa sam tek ljetos konačno dobio putovnicu i zeleno svjetlo.

Priča nam to Zagrepčani­n David Babić (31), novi vaterpolsk­i reprezenta­tivac Francuske. Debitirat će danas protiv Grčke u kvalifikac­ijama Svjetske lige.

- Crnogorac Nenad Vukanić krajem 2017. postao je izbornik i ubrzo me kontaktira­o. Zapravo, svi su više-manje očekivali da zaigram za reprezenta­ciju jer u Francuskoj sam od 2012. Prihvatio sam jer mi je cilj bio opet zaigrati za reprezenta­ciju.

David je bio reprezenta­tivac Hrvatske dok je igrao za Mladost, Medveščak i Solaris. S juniorskom je 2009. postao prvak Europe do 20 godina, sa Suknom, Krapićem, Ćukom, pa potom došao na oko Ratku Rudiću u seniorskoj reprezenta­ciji. Nakon te 2010. više nije bio na vidiku...

- Igrao sam Svjetsku ligu, bio i na širim popisima za velika natjecanja, no razumijem zašto više nisam bio u kombinacij­ama. Kad sam otišao u Francusku, tad je ovdje liga bila dosta slabija i šansu su u reprezenta­ciji dobivali mlađi igrači iz hrvatskih klubova. Minute su ga, doslovno, dijelile da zaigra i za treću reprezenta­ciju - slovensku.

- Veselin Đuho bio je izbornik Slovenije i pitao me da im pomognem da se kvalificir­aju na Euro 2012. u dodatnim kvalifikac­ijama protiv Turske. Razgovarao sam s Rudićem i, budući da me on više nije vidio u kratkoročn­im planovima, a ja sam htio na veliko natjecanje, pristao sam. Međutim, kad sam se zagrijavao za utakmicu u bazenu, Đuho me 15-ak minuta prije početka pozvao i rekao da je netko gadno zabrljao i poslao za prijavu pogrešne osobne podatke, pogrešno ime, prezime... Nisam čuo da se ikad više takav slučaj negdje ponovio.

Za mjesec dana u Rotterdamu, na kvalifikac­ijama za OI, Hrvatska i Francuska bit će u istoj skupini...

- Ja sam Hrvat i uvijek ću se osjećati kao Hrvat, ali Francuska mi je kao druga domovina, baš uživam ovdje. ‘Marseljeza’? Haha, znam je otprilike...

 ??  ?? DEVET GODINA Babić je igrao i u Mladosti, ali od 2012. je u Francuskoj
DEVET GODINA Babić je igrao i u Mladosti, ali od 2012. je u Francuskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia