24sata

‘NOVO KA ZALIŠTE’ KROČI DALJE: VRAĆA SE ZVJERKA

Predstave se izvode u Maloj sceni pred publikom, ali se i uživo prenose online

- Piše: DAVOR LUGARIĆ

Prva izvedba u “novom kazalištu” Planet Arta bila je 25. listopada prošle godine. Na repertoaru u zagrebačko­j Maloj sceni “Velika zvjerka”, predstava koja je tad doživjela 200. izvedbu. U smanjenom gledalištu publika je uživala u predstavi, ali i online ljudi diljem svijeta.

Nakon dvotjedne pauze na rasporedu u nedjelju, 10. siječnja, u Maloj sceni je opet “Velika zvjerka”.

Komedija je to koju publika dolazi gledati i po nekoliko puta, govori o lovu na posao života trojice poslovnjak­a koji se nadaju da će te večeri riješiti svoje životne probleme i spasiti tvrtku od stečaja. Kako idu zajedno biznis i iskrenost pogledajte u urnebesnoj komediji redateljic­e Slavice Knežević, u kojoj glavne uloge igraju Slavko Juraga, Marko Torjanac i Luka Dragić. No ujedno je to bila i predstava koja je pokrenula nešto novo, online kazalište.

GLEDAJU IZ CIJELOGA SVIJETA

Predstave se snimaju s četiri kamere i u realnom vremenu prenose. Uz “Veliku zvjerku” igraju se još dvije predstave - “Tko je ovdje lud?” i “Ritina škola”. One se izmjenjuju svake nedjelje. Reakciju publike uskoro smo mogli vidjeti, a ona je bila sjajna.

- Živimo u Floridi, ali smo djeca Zagreba. Od najranijeg djetinjstv­a kazalište je bilo dio našeg životnog habitusa, stoga jedno veliko HVALA na PlanetArt ideji, na njezinoj realizacij­i i na mogućnosti da postanemo dio Vaše kazališne publike, jer nam hrvatska riječ s hrvatske pozornice jako puno znači. Bilo bi sjajno da i ostale kazališne i muzičke kuće Zagreba i šire prigrle ovu ideju i iznjedre scenska događanja koja se pamte. PlanetArt je pokazao i dokazao da se može ako postoji ideja i volja - jedna je od reakcija iz Amerike.

Ubrzo su se javljali iz svih dijelova svijeta, molili da se mogu gledati predstave na zahtjev, jer im one uživo zbog vremenske razlike nisu najbolje odgovarale. Sad postoji i ta opcija, a u doba blagdana neke su tvrtke, ali i “privatne” osobe, darovale gledanje jedne od predstava. Dar Planet Arta za Božić bio je besplatno gledanje za sve domove za starije u Hrvatskoj, njih više od 700.

OGRANIČEN BROJ MJESTA

- Darovali smo im online izvedbu ‘Ritine škole’ kako bismo im barem malo prikratili ovo vrijeme u kojemu već mjesecima gotovo uopće ne smiju izlaziti - rekao je ravnatelj kazališta Torjanac.

Nakon pauze od ove nedjelje opet kreću s radom. - Nastavljam­o s online kazalištem uživo kako bismo život učinili što sličnijim ‘starom normalnom’. Za ograničen broj posjetitel­ja ima mjesta u Maloj sceni, a ostali nas mogu gledati od 20 sati online kaže Torjanac. Predstave se mogu gledati na https://live. planet-art.hr/.

 ??  ??
 ??  ?? Ekipa iz Planet Arta zadovoljna je reakcijama publike
Ekipa iz Planet Arta zadovoljna je reakcijama publike

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia