24sata

VAM, DA NIJE LI BI GLADNI...

DOBRI KUHARI Od prvog dana kuhaju besplatno za sve u Petrinji. Mnogima je to jedini topli obrok u danu. Sad odjednom - nisu potrebni. Preuzima državna tvrtka

-

situacije. Ne želim uopće ulaziti u to tko je što trebao raditi, ali netko je trebao raditi taj protokol. Netko je morao znati u datome momentu - rekao je Medak i nastavio:

- Mi u improvizac­iji ovdje na licu mjesta izbacujemo od tri do četiri tisuće skuhanih obroka, plus nam catering kuće i restorani iz Zagreba svaki dan dostavljaj­u od četiri do šest tisuća obroka dnevno. Mi i dalje imamo hrpu donacija i ostajemo tu dokad bude potrebno, a mislim da ćemo ovdje ostati do ljeta. Tranzicija će izgledati tako da država polako preuzme sve veću proizvodnj­u hrane, a mi je svakodnevn­o smanjujemo pojasnio je Medak.

S njim se slaže i Mate Janković, kuhar koji je također pomagao svih ovih dana u Petrinji. - Činjenično stanje je da smo zaobišli ‘sustav’, koji nas sad svojata i ‘preuzima’, ali u trenutku kad smo odlučili raditi, motiv nam je bio pomoći. Možda je problem što smo postavili standard koji ‘sustav’ ne zna i ne može pratiti. Stvarno smo se potrudili, neki su spavali u autima, kuhali u šatorima na hladnoći, neki su vozili svaki dan, neki donirali, neki bili tu i dali lijepu riječ i emociju, neki objektivno izvještava­li. Dali smo obol poslu koji zapravo nije naš - rekao je Janković. Iz Ravnateljs­tva civilne zaštite priopćili su da se mobilizira tvrtka Pleter usluge d.o.o. za pripremu i dostavu potrebnih obroka, sukladno iskazanim potrebama jedinica lokalne samouprave, počevši od 15. siječnja 2021. do opoziva. Sve je komentirao i premijer Andrej Plenković, koji je jučer bio u obilasku Siska.

- Zahvaljuje­m svim volonterim­a koji su podijelili na tisuće obroka, oni će još jedno vrijeme nastaviti sa svojim aktivnosti­ma. Svi oni koji trebaju topli obrok će ga i dobiti. Dogovorena je nabava 600 stambenih kontejnera i otkup 250 mobilnih kućica. Što se tiče hrane u Petrinji, zahvaljuje­m svima koji su nesebično došli i dali svoj trud. Velike količine hrane koje su skuhane dolazile su od Crvenog križa ili iz zaliha. Hvala svima koji su kuhali, cijeli proces ide dobro - rekao je premijer. Dakle, u prijevodu, hvala lijepo i doviđenja. Kad se kuhalo besplatno, bili ste dobri. Sad ste opet ugostitelj­i bez posla najmanje do 31. siječnja i što će biti s vama, to

ćemo još vidjeti.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia