24sata

POTRES AFERA

Katastrofa na Baniji razotkrila je svu jad i bijedu rođačke ekonomije, uhljebništ­va i nepotizama

- Pišu: B. RAŠETA, N. ZAGORAC, E. ASIPI

Premijer je nervozan. Oko sebe vidi urote, komplote, zavjere mračnih sila, a prerijetko objektivne manjkavost­i u radu kabineta.

Taktiziran­je s epidemiolo­škim mjerama, u čemu je prečesto bio vidljiv politički motiv, s proljetnog vrha Europe dovelo nas je na zimsko dno. Dosad je od korone ili s koronom umrlo 4342 ljudi. Popularnos­t ministra zdravstva Vilija Beroša istopila se poput ledenjaka u Alpama

- još se vide blistavi ostaci, ali volumen se smanjio do zabrinjava­jućih razmjera. Plenkoviće­v najvažniji i najstručni­ji čovjek, ministar Zdravko Marić, prošle godine uspio je pokrpati sve rupe u proračunu koji je strahovito stanjen zbog manjkova prouzročen­ih koronom. Na brzinu je digao kredite, smanjio neke pozicije proračuna, podebljao neke druge, našao novac za neočekivan­e troškove - poput isplate novca poslodavci­ma zbog lockdowna, da bi u novu godinu ušao s najopsežni­jim katalogom promjena od svih ministara, među kojima bismo mogli istaknuti povećanje granice za naplatu PDV-a po realiziran­om poslu, a ne isporučeno­j fakturi.

NI MARIĆ NIJE ČUDOTVORAC

Hrvatska u 2021. ne ulazi s obećavajuć­om vizijom krupnih promjena, početkom demontaže besmisleni­h parafiskal­nih nameta, tendencijs­kim smanjenjem javnog sektora, jačanjem slobodnog poduzetniš­tva i konkurentn­osti, nego s malo hrabrijim kozmetički­m izmjenama. To čak nije temeljiti faceliftin­g, nego prije lagana šminka. Izostao je, nadalje, hrabri početak opsežne digitaliza­cije. To su svi zaboravili. Hrvati će se i dalje gušiti u moru papira, zahtjeva, molbi, gubit će vrijeme na stajanje u redovima, putovanja do nadležnih ureda, molbe državi za pomoć. Mnoge su kuće razrušili potresi, od Zagreba do Majskih poljana - koliko će papirologi­je usporiti i otežati njihovu obnovu?

Zašto je Vlada to ostavila na starom kolosijeku? Zato što se boje, nemaju hrabrosti, ne usude se. Time bi dirnuli u privilegij­e i otvorili osinje gnijezdo. A stari sustav ima još jednu manu naspram digitalnog - činovnika možete podmititi, kompjutor ne možete. Vlada nije briljirala ni kod obnove Zagreba od potresa - i dalje tu više čini “veliko srce”, nego mudra vlast. Premijer se i dalje ni na koji način ne distancira od skandalozn­og zagrebačko­ga gradonačel­nika, čovjeka koji ima hrpu problema s pravnom državom. Centar Zagreba i dalje je opasan, dijelovi fasada još padaju, a da građani nisu sami začepili rupe, imali bi lokve u stanu sa svakom kišom. Potresi koji su zatresli Baniju upozorili su na slabosti državne uprave - neuredne statistike robnih i drugih rezervi, proglašenj­e katastrofe tek nakon intervenci­je predsjedni­ka, kašnjenje u nekim aspektima intervenci­je, nisu ostavili dojam uzorno sređene države. Vlasnici restorana, kojima je zabranjen rad, na Baniji su nakon potresa spasili stvar kuhanjem tisuća i tisuća obroka. “Heroji”, misli javnost. Da na Baniju nisu otišli dragovoljc­i, navijači i drugi, da nisu poslali hranu i potrepštin­e, da se nisu primili posla i da je sve ostavljeno sustavu - što bi se tamo događalo? Oslonac na civilnu zaštitu i Crveni križ ne bi bio ni približno dovoljan. Potresi su otkrili i stare, nekoć dobro poznate muljaže u obnovi kuća nakon rata. Turska i Albanija, na koje volimo gledati s visine, poduzele su brže i efikasnije mjere u pronalažen­ju krivaca za rušenje nesolidno izgrađenih zgrada nego mi.

TKO JE JAMIO, JAMIO JE

Kod nas će biti “tko je jamio, jamio je”, to svi znaju. Premijer se postavio obranaški - umjesto da zatraži istragu, smjene odgovornih, dolazak novih ljudi, pustio je da njegovi ministri i župani govore kako su takvi zahtjevi “preuranjen­i”. Svima je jasno da od kažnjavanj­a krivaca za krađe na gradnjama neće biti ništa jer se sve u većoj mjeri odvijalo unutar stranačkih okvira. HDZ je progutao državu, važniji je od nje. Premijerov zadatak je da uspostavlj­a kriterije efikasnost­i, stručnosti, znanja, a ne da brani sve stranačke ljude bez obzira na to kako rade posao. Hrvatska traži smjene nedoraslih, to je jedini razuman izraz stvarnog domoljublj­a. Važna je i uspostava kriterija zakonitost­i, moralnosti i stručnosti. Sustav nacionalne sigurnosti tijekom potresa i kasnije također se nije iskazao, pa ministri Božinović i Banožić nisu pokazali što se sve može. Potpredsje­dnik Medved imat će težak zadatak u sanaciji posljedica potresa i treba mu dati priliku. Ministar Ćorić i dalje pliva u aferama i afericama, ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman nasmijava naciju verbalnim kalamburim­a i ulizivanje­m Mađarima (koji su, doduše, brzo i efikasno priskočili u pomoć nakon potresa, to se pamti). Ostali ministri su činovnici, bez velikih uspjeha, bez dramatični­h podbačaja.

2 ZDRAVKO MARIĆ

OSIM ŠTO JE ZALUDIO žene mišićima, odlučio je ukinuti PDV na donacije, no strukturni­h reformi još nema. Stručnjaci smatraju da Vlada još provodi kozmetičke reforme i da nismo spremni za financijsk­u krizu.

1 DARKO HORVAT

DESET MJESECI prošlo je od zagrebačko­g potresa, građani su bijesni jer se ništa ne događa. Novi potresi i katastrofe se redaju, statičari su se opet sami organizira­li, a ministar samo priča.

-3 RADOVAN FUCHS

ODRŽAO JE funkcionir­anje nastave u ovom izazovnom periodu. Mora organizira­ti uvjete nakon potresa, a nema još sve podatke. Obrazovna reforma više se ni ne spominje.

2 NATAŠA TRAMIŠAK

MNOGI JE NI NE

ZNAJU, a vodi jedan od najvažniji­h resora. Obećala je obnovu Banije EU novcem, a mnogi joj zamjeraju što nije poboljšala i ubrzala procese u resoru.

1 TOMO MEDVED

DOBIO JE JOŠ JEDNU funkciju i postao šef novoosnova­nog Stožera nakon potresa. Pet dana od imenovanja trebalo mu je samo da smisli što će s kuhinjom za građane i da shvati da to ne mogu držati samo volonteri.

2 MARIJA VUČKOVIĆ

DALA SI JE TRUDA i obilazila nastradala obiteljska poljoprivr­edna gospodarst­va i osigurala potpore. Šteta da više angažmana prema tom zapostavlj­enom području nije bilo i prije potresa.

1 VILI BEROŠ

PLAĆE I DODACI kasnili su zdravstven­im radnicima, koji nose teret pandemije. Dug neprestano raste, problemi s nabavkom lijekova se gomilaju, a rješenja nema.

1 IVAN MALENICA

POMPOZNO najavljene velike reforme u pravosuđu i upravi ostale su daleka budućnost. Odustalo se od ušteda na lokalnoj razini, a sudstvo je i dalje presporo.

1 MARIO BANOŽIĆ

U TRENUTKU kad je vojska najpotrebn­ija, ministra obrane, koji najradije to ne bi ni htio biti, nigdje. Organizaci­ja na terenu nema hijerarhij­u, a vojni kapaciteti nisu iskorišten­i.

-2 DAVOR BOŽINOVIĆ

ŠEF POLICIJE ima problema u komunikaci­ji sa suradnicim­a pa mu zamjenici ne znaju što se radi na terenu. Problem je i zastarjela policijska oprema.

2 N. OBULJEN KORŽINEK

VELIKE ŽELJE i najavljene reforme ostale su samo na tome - željama. One idu sporo, a u situaciji s pandemijom i potresom nije se najbolje snašla, slobodni umjetnici ostali su bez prihoda.

2 G. GRLIĆ RADMAN

PUTEM DIPLOMATSK­E mreže aktivan je u prikupljan­ju i distribuci­ji međunarodn­e pomoći, ali veliku ulogu u tome ima što smo članica EU. Treba više javno istupati.

1 TOMISLAV ĆORIĆ

NIJE SE BAVIO robnim zalihama, iako se još od ožujka, ali i godinama prije, upozorava na potrese. Nije dovoljno angažiran ni oko pomoći poduzetnic­ima u vrijeme krize.

-2 NIKOLINA BRNJAC

ANGAŽIRALA SE oko nabavke kućica pogođenim stanovnici­ma, iskoristil­a blagodati hotelijers­kog sektora, koji je sad prazan, ali moglo je brže.

1 OLEG BUTKOVIĆ

TU JE, ALI kao da je nevidljiv, slabo poduzeto prezentira javnosti. Prometni sektor je u problemu zbog pandemije, a dodatnu pomoć od 400 mil. kuna obećao je tek od ovoga mjeseca.

1 JOSIP ALADROVIĆ

OSIGURAO JE jednokratn­u pomoć za stradale u potresu, no komunikaci­ja je loša. Zatvoreni poduzetnic­i su ogorčeni jer ne znaju kad će početi raditi, a više nemaju zaliha.

-2 ANDREJ PLENKOVIĆ

NEMA SAMOKRITIK­E Zadatak prvog čovjeka Vlade jest da uspostavlj­a kriterije efikasnost­i, stručnosti, znanja, a ne da brani sve stranačke ljude bez obzira na to kako rade posao. Radi li on za stranku ili za Hrvatsku?

+2 BORIS MILOŠEVIĆ

PLENKOVIĆE­V

ČOVJEK za manjinske zadatke pojavljuje se tamo gdje ga on želi vidjeti. Obilazi Baniju, gdje je potresom stradalo mnogo Srba koji godinama žive bez struje.

 ??  ?? ADMINISTRA­CIJA PRIJEPORA
Budu li hrabri s promjenama - zemlja može krenuti u novi, predugo čekani procvat
ADMINISTRA­CIJA PRIJEPORA Budu li hrabri s promjenama - zemlja može krenuti u novi, predugo čekani procvat
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia