24sata

OBNOVIMO PETRINJU, SISAK, GLINU... Trebaju mu dva tjedna da pokrene kuhinju, a plaća mu 17.000 kuna

RIJEČ JE O BRUTO PRIMANJU ‘KUHAR MAREKOVIĆ’ Državna tvrtka Pleter ima 1200 radnika i zadužena je za kuhanje u vojarnama. Njezin čelnik čekao je čak dva tjedna da mu netko naredi: ‘Kuhaj i nahrani ljude s Banovine’.

- Piše: TINA JOKIĆ

Čekali smo zapovijed da se uključimo u to. Čekali smo zapovijed Kriznog stožera, rekao je general Marijan Mareković, predsjedni­k uprave tvrtke Pleter, upitan zašto se tvrtka, koja ima oko 1200 zaposlenik­a, mahom ugostitelj­a, nije ranije uključila u kuhanje toplih obroka za ljude na Banovini.

Tvrtka Pleter je u 100-postotnom vlasništvu države, zadužena je za kuhanje u vojnim restoranim­a i kantinama. Njihov angažman u Sisačko-moslavačko­j županiji “aktivirao” se dva tjedna od potresa. Do tada su posao na svojim leđima iznijeli volonteri

GOLEMA MAŠINERIJA kuhari iz cijele Hrvatske koji su sami organizira­li logistiku oko nabave namirnica. Jesu li iz Pletera, znajući da imaju potrebne resurse, trebali reagirati proaktivni­je, posebno sad kad znamo da Mareković u imovinskoj kartici navodi bruto plaću od oko 32.000 kn, što je neto više od 17.000 kn. Prema podacima koje je dobio Telegram, u kolovozu prošle godine plaća mu je bila i viša, oko 36.500 kuna bruto! Predsjedni­k Milanović ima bruto od oko 41.000, a premijer Plenković 34.500 bruto plaće. Predsjedni­k Sabora, Gordan Jandrokovi­ć, prema posljednji­m prijavljen­im podacima, ima bruto plaću od oko 35.000 kuna.Mareković je na brojne prozivke, između ostalog, rekao kako je Pleter na dan potresa počeo pripremati obroke u vojarni za potrebe vojske i civila. A za ostale građane na Banovini tek su nakon dobivenog zahtjeva počeli kuhati kompletne tople obroke. Ranije nisu jer, navodi, od njih to nije zatraženo.

Prvi dan su, kako je naveo Mareković za RTL Danas, isporučili 7000 toplih i 5000 suhih obroka.

- Krizni stožer nama dostavlja podatke o lokaciji i broju obroka za koji osiguravan­o prehranu, a svaki dan dolaze novi podaci - rekao je Mareković dodajući kako trgovačko društvo Pleter ima godišnje ugovore s dobavljači­ma, od kojih će i za ovu priliku dobivati namirnice za prehranu. Prema njegovim procjenama, državu će obrok stajati između 20 i 30 kuna. Kuhari koji su do sada volontiral­i na Banovini smatraju kako će Pleter moći obavljati zadani posao, no misle kako su se u nabavku namirnica trebali uključiti lokalni proizvođač­i, ali i ugostitelj­i.

 ??  ?? U državnom Pleteru radi oko 1200 ljudi
Mareković iz Pletera po bruto plaći ‘šiša’ i saborske zastupnike
U državnom Pleteru radi oko 1200 ljudi Mareković iz Pletera po bruto plaći ‘šiša’ i saborske zastupnike
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia