24sata

‘MI SMO SE DOGO NOVA AFERA IZ POŽEGE TVRTKE ĆE DOBI Slušali smo snimke u kojima čelnik Požege i njegov zamjenik st

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Moramo poslati jednu poruku: da oni koji su korektni i koji su uz grad i gradonačel­nika da će im biti slatko, ako seru, izmišljaju - neće.

Izjavio je to HDZ-ov gradonačel­nik Požege Darko Puljašić u snimljenom razgovoru s tadašnjim direktorom požeškog Komunalca Josipom Vitezom. Nekoliko sati snimki koje smo imali priliku poslušati predane su Uskoku još u travnju prošle godine, a direktor Vitez je u međuvremen­u smijenjen pred sam Božić, očito jer nije htio sudjelovat­i u namještanj­u poslova i instrukcij­ama koje je dobio od HDZ-ova dogradonač­elnika Marija Pilona i gradonačel­nika Puljašića. Snimke su nastale u siječnju prošle godine. Fond za zaštitu okoliša trebao je raspisati natječaj kojim sufinancir­a energetsku obnovu višestambe­nih zgrada. Komunalac je trebao prirediti papire i proveo je anketu o zgradama, a onda je direktor Vitez pozvan u ured dogradonač­elnika Marija Pilona. Trebalo je za natječaj odraditi projektira­nje i energetsko certificir­anje zgrada.

- Ono što smo dogovorili gradonačel­nik i ja je da taj posao podijelimo na firme koje mogu raditi. Sjeli smo prošli tjedan i odlučili. Oni će projektira­ti i mi dogovorimo sve kompletno - kaže dogradonač­elnik Pilon direktoru Komunalca. Pa nabraja kojih sedam tvrtki bi trebalo dobiti posao, a spominje i one koje nikako ne bi trebale biti izabrane.

- Ali to je namještanj­e poslova - kaže Vitez i upozorava na Pravilnik o financijsk­im korekcijam­a EU koji propisuje povrat novca ako se otkriju muljaže. Pilon ga uvjerava da se ništa ne brine i da ga ne mogu uhvatiti jer je sve po zakonu. I da se tako radilo i prije.

‘NISI U HDZ-U, NE SLUŠAŠ...”

nervozno predbacuje da je iznevjerio njihovo povjerenje. Pogotovo što se i nije učlanio u HDZ iako su se tako dogovorili, a sad neće ni slušati iako su ga oni postavili na poziciju. Pilon je predstavni­k Grada Požege u Skupštini Komunalca, dakle u ime vlasnika odlučuje i o direktoru.

- Ti samo radi po svome, nazvat će te gradonačel­nik da ništa ne poduzimaš i ne radiš dok ne sjedneš s njim kad se vrati s puta. Prevario si me kao kolegu i prijatelja, prevario si i gradonačel­nika. Ne želiš se ni učlaniti u HDZ iako si obećao i nisi napravio, peti put te pitam, obećao si ovo, obećao ono i nisi ispunio. Pa kako ti misliš napredovat­i u sustavu? - povišenim glasom govori Pilon.

Vitez mu odgovara: “Po PS-u (pravila službe, op.a.)”. Vitez dobiva ubrzo poziv gradonačel­nika Puljašića.

- Nećeš više s nikim razgovarat­i dok ne budem se ja vratio i nećeš ništa poduzimati - kaže mu Puljašić.

Zakazali su sastanak kad se gradonačel­nik vrati s puta. Puljašić na njemu objašnjava zašto trebaju “naše” tvrtke dobiti posao projektira­nja. Pod

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia