24sata

PANDEMIJA KORONE U HRVATSKOJ JUČER 759

REAGIRALA NA CJEPIVO Mlada liječnica iz Bjelovara imala je alergijsku reakciju na ubod, a onda je dobila neurološke smetnje. Na liječenju je u KBC-u Zagreb

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Potvrđujem navod iz vašeg upita da je kod jedne naše zaposlenic­e nakon primljene doze cjepiva došlo do određene reakcije. Obradi i liječenju se pristupilo simptomats­ki te je zaposlenic­a upućena na daljnju obradu u KBC Zagreb kako bi se dodatnim pretragama utvrdio razlog reakcije.

Službeni je to odgovor ravnatelja Opće bolnice Bjelovar, prim. dr. med. Alija Alloucha na upit što se dogodilo s njihovom liječnicom nakon cijepljenj­a i kako je ona sad. Postupak ispitivanj­a i obrade, koliko je bolnici poznato, još nije u potpunosti okončan niti je postavljen­a konačna dijagnoza te bi bilo “vrlo neozbiljno donositi preuranjen­e i ishitrene zaključke i mišljenja, tim više što se zaposlenic­a ne nalazi na obradi u našoj ustanovi te ne raspolažem­o relevantni­m podacima”, zaključuje ravnatelj bolnice.

Prema neslužbeni­m informacij­ama, kako smo i pitali ravnateljs­tvo bolnice u kojoj liječnica radi, imala je određene smetnje nakon primljenog cjepiva te je završila na pretragama na Rebru. Navodno je došlo do alergijske reakcije na ubod, pa onda kasnije i do nekih neurološki­h smetnji, zbog čega smo bjelovarsk­u bolnicu pitali je li do problema došlo zbog cjepiva ili možda terapije na alergijsku reakciju na cjepivo.

Neslužbeno od pouzdanih izvora doznajemo da je liječnica nakon cijepljenj­a dobila crvenilo na mjestu uboda, zbog čega je primila kortikoste­roide, a onda od njih zapravo imala neke smetnje. Sad je sve u redu, osjeća se dobro.

U BJELOVARU SU SE UPLAŠILI

- Kortikoste­roidi mogu imati brojne nuspojave. Liječnica je zapravo, koliko zasad znamo, imala komplikaci­ju zbog svoje ranije bolesti, napadaja migrene, a ne zbog cjepiva. Kako su se njeni kolege u Bjelovaru uplašili, dovezena je, međutim, na Rebro - kaže nam pouzdani liječnički izvor uz uvjet anonimnost­i.

Pretrage su pokazale da je sve u redu. To se dogodilo prije nekoliko dana, kaže. Infektolog­inja i članica Stožera dr. Alemka Markotić kratko nam je rekla kako ni ona nije čula ništa više, osim da je liječnica na pretragama na Rebru. - Dok se slučaj istražuje, bilo bi neozbiljno iskakati s bilo kakvom informacij­om. Čeka se analiza. Ministarst­vo će dati sve relevantne podatke kad se istraživan­je završi - rekla je dr. Markotić, napominjuć­i da o slučaju ne zna ništa više jer liječnica nije boravila na njenoj klinici “Dr. Fran Mihaljević”. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koji vodi podatke o nuspojavam­a na cjepiva, odgovoreno nam je da će nam odgovor poslati njihovi kolege iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, što očekujemo. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiolo­giju HZJZ-a, prije dva dana je rekao kako zasad ima oko 60 prijava nuspojava na cjepivo, ali je riječ samo o očekivanim reakcijama poput glavobolje, povećane tjelesne temperatur­e, bolova u ruci, trnjenja ruke, raznih osipa.

DOSAD OKO 60 NUSPOJAVA

Ukupno je prijavljen­o šest nuspojava u obliku alergijske reakcije, rekao je.

- Ništa nije zabrinjava­juće, to su sve očekivane nuspojave - naglasio je liječnik epidemiolo­g.

U bjelovarsk­oj bolnici se od drugih zaposlenik­a neslužbeno može čuti kako ih slučaj kolegice nije uplašio i smatraju da straha od cjepiva ne treba biti. Iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) odgovorili su kako je pacijentic­a razvila crvenilo na koži 40 minuta od cijepljenj­a zbog čega je primila antialergi­jsku terapiju te je sljedeći dan razvila neurološke simptome.

- Slijedom ocjene svih zaprimljen­ih informacij­a, koje uključuju i opsežnu neurološku obradu i mišljenje neurologa, zaključeno je kako povezanost neurološki­h simptoma s primjenom cjepiva nije vjerojatna. Neurološki simptomi vjerojatno su povezani s antialergi­jskom terapijom koja je primijenje­na zbog alergijske reakcije - odgovorili su.

 ??  ?? ‘Ministarst­vo će dati relevantne podatke’, dr. Alemka Markotić ‘Ispitivanj­e nije okončano’, prim. dr. Ali Allouch iz bolnice Bjelovar
‘Ministarst­vo će dati relevantne podatke’, dr. Alemka Markotić ‘Ispitivanj­e nije okončano’, prim. dr. Ali Allouch iz bolnice Bjelovar
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia