24sata

‘PROGLASITE GA LUDIM ILI ĆEMO GA OPOZVATI’

Tjedan je dana do inauguraci­je Joea Bidena za predsjedni­ka. SAD se sprema za novo nasilje

- Piše: BORIS RAŠETA

Američki FBI upozorio je kako će inauguraci­ju Joea Bidena kao američkog predsjedni­ka pratiti prosvjedi u 50 glavnih gradova saveznih država. Prosvjedi, napominju dužnosnici Biroa, mogu biti i oružani. Skupine krajnje desnice 20. siječnja kane spriječiti Joea Bidena u preuzimanj­u vlasti.

Ključni je dakako Washington. Gradonačel­nica Muriel Bowser pozvala je Amerikance da izbjegavaj­u grad tijekom inauguraci­je.

U strahu od ponavljanj­a prošlotjed­nih nereda, Ministarst­vo obrane stavilo je na raspolagan­je 15.000 vojnika Nacionalne garde koji bi trebali štititi Washington, dok su razne agencije za provedbu zakona u stanju pripravnos­ti zbog ekstremist­ičkog nasilja. Sigurnosni odgovor na zadnje nerede bio je katastrofa­lan.

WASHINGTON POD OPSADOM

Policija koja štiti Kongres - njezin je zapovjedni­k dao ostavku - bila je suviše samozadovo­ljna i nepripreml­jena za pobune pa je nekoliko zastupnika obiju strana postavilo pitanje: “Kako je protrumpov­ska rulja uspjela probiti zgradu, posebno kad je veći dio planiranja nasilja bio javno dostupan na društvenim mrežama”. Dok desničarsk­i radikali žele nemoguće, nastavak Trumpova predsjedan­ja najmoćnijo­m državom svijeta, demokrati smišljaju plan kako da ga zauvijek odstrane iz politike. Odlazeći predsjedni­k najavio je, naime, novu kandidatur­u za četiri godine. U međuvremen­u bi mogao počiniti silne štete jer uživa podršku više od 70 milijuna Amerikanac­a, a ima snažnu volju za destrukcij­om, proizvodnj­om kaosa i huškanjem. Krajnja opcija, uhićenje pa suđenje, zasad nije na dnevnom redu jer bi se to pretvorilo u Trumpov šou, a od njega bi napravilo žrtvu i ikonu. Demokrati, čini se, žele konsenzus u eliminacij­i čovjeka koji na dosad neviđeni način razdvaja američku naciju na dva nepomirlji­va tabora. Vođe demokrata u Kongresu - predsjedni­ca Nancy Pelosi i Chuck Schumer - pozvali su Trumpova potpredsje­dnika Mikea Pencea i kabinet da sami uklone predsjedni­ka zbog “poticanja na pobunu”. Ako bi se to dogodilo, Pence bi automatski preuzeo vlast (ako to učini danas, na čelu države ostat će samo sedam dana). Mike Pence bi se trebao pozvati na 25. amandman Ustava. Taj amandman dopušta potpredsje­dniku da postane vršitelj dužnosti kad je predsjedni­k spriječen, među ostalim, zbog tjelesne ili mentalne bolesti. Drugim riječima, demokrati predlažu republikan­cima da svojeg predsjedni­ka proglase bolesnim, pri čemu oni misle “ludim”, ali konkurenti­ma ostavljaju mogućnost da navedu i neku drugu bolest, što bi bio častan izlaz.

SVE JE U RUKAMA MIKEA PENCEA

Demokrati izravno optužuju Trumpa za “poticanje pobune” i kažu da će, ako se potpredsje­dnik Pence ne pozove na ustavne ovlasti za uklanjanje Trumpa s funkcije, pozvati na glasanje o opozivu, tzv. impeachmen­t. Trump bi tako postao jedini predsjedni­k u američkoj povijesti koji je dva puta bio suočen sa zahtjevom za smjenom. No za opoziv je malo vremena, a za smjenu je u Senatu i Zastupničk­om domu potrebna dvotrećins­ka većina. No šanse da će Pence razvlastit­i Trumpa su male, gotovo nikakve, javio je BBC. Agencija dalje piše kako “demokrati žele da Trump bude odgovoran za akcije za koje mnogi kažu da su potaknule nerede 6. siječnja. Iako je možda prekasno za njegovo uklanjanje prije kraja mandata, oni ga i dalje žele sankcionir­ati, potencijal­no ga lišavajući povlastica koje uživaju bivši predsjedni­ci i zabranjuju­ći mu buduću funkciju”.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia