24sata

Zaista čudo: Curica ima srce izvan prsnog koša

EKTOPIJA Liječnici su rekli da Virsavija (11) neće preživjeti, no ona je danas sretna djevojčica

- Piše: ANAMARIA MILOŠ

Virsavija Borun-Gončarova (11) rođena je u Rusiji sa srcem koje se razvilo izvan prsnoga koša. Njezinoj majci liječnici su rekli da će vjerojatno umrijeti tijekom trudnoće ili porođaja.

Ali ona je preživjela i danas je sretna djevojčica koja voli pjevati, plesati i igrati se s prijatelji­ma. Zbog njezine bolesti obitelj se preselila u SAD.

- Ona je zaista čudo i volim je takvu kakva je. Apsolutno je jedinstven­a. Njezin brat Ervin voli se približiti njenom srcu i dodirivati ga. Misli da je njezino srce nešto čarobno i lijepo rekla je Dari, Virsavijin­a mama. Ipak, mora paziti da ne ozlijedi prsa jer bi to moglo biti ozbiljno. Da bi zaštitila srce i spriječila bilo kakve ozljede, obično nosi pokrivač za prsa. Tijekom godina Virsavija je provela mnogo vremena u bolnici, a ponekad joj treba kisik, no ne trpi nikakve bolove.

- Nije joj lako tako živjeti jer je jako izložena i krhka. Ponekad nam to izaziva tjeskobu, ali ne dopuštamo da je to koči - kaže mama. Nekad, kad joj je razina kisika niska, osjeća vrtoglavic­u. - Moje je srce drukčije, ali čini me potpuno jedinstven­om i to volim - zaključila je Virsavija. Naš kardiokiru­rg, dr. sc. Darko Anić, kaže da se ovo stanje zove ektopija. To je postojanje organa na mjestu na kojem se normalno ne nalaze.

- Riječ je o nesrašteni­m prsnim kostima, pa nema što unutra držati srce. Ovo se stanje uglavnom otkrije već u trudnoći, pa bi u principu to trebalo operirati. Ako ova djevojčica nije operirana, onda je imala stvarno veliku sreću, što znači da je srce sigurno zdravo, a od upala ga je zaštitila koža - objasnio je Anić. Nije mu poznato da ovakvi slučajevi postoje kod nas iako je jedan blaži postojao prije 40 godina.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia