24sata

Lopta leti i do 70 metara, suci nam sude - za ćevape!

- Piše: ANTE BUŠKULIĆ

IGRAJU ZA GUŠT Postojimo u Hrvatskoj od 2006., imamo klubove u Zagrebu i Velikoj Gorici. Ali sad smo na samo tri muška i dva ženska kluba, a nekada ih je bilo i čak sedam.

Uvodi nas tako Josip Habljak u priču o sportu za koji rijetki znaju da se igra u Hrvatskoj. Aussie rules football, odnosno australski nogomet. Veliki problem ovog sporta su, naravno, uvijek financije i putovanja... - Na put nas ide 16 igrača plus trener, fizioterap­eut... Novac sakupimo preko crowdfundi­ng kampanja. Kad smo išli na SP u Australiju, neki su nam ljudi nešto uplatili, sve u zadnji čas. I letjeli smo svakakvim linijama, nismo putovali svi zajedno, pa smo došli dan prije prve utakmice i izgubili od Kine. U Zagrebu dečki treniraju i igraju na igralištu iza KIF-a.

IZ KUGLANJA DO REPREZENTA­CIJE

- Ondje su nam dopustili da uredimo teren, pa smo ga ravnali, čupali korov... Stative nosimo na utakmice, a uvijek su u dvorištu kod nekog: Pa zna biti potraga kod koga su, haha. Na treninzima je vrlo zabavno... - Organizira­mo natjecanja poput onoga tko može dalje puknuti loptu. Rekord je oko 70 metara. Neki su nam igrači došli iz američkog nogometa i ragbija, ali većina iz nogometa, košarke, rukometa... Jedan je s kuglanja, on je postao ponajbolji igrač reprezenta­cije! Suci nam sude za porciju ćevapa! Ja sam trener fitnessa, imamo farmaceuta, bankara, programera, profesora s FER-a, studente... Hrvatski klubovi uglavnom nose australska imena: Zagreb Hawks, Zagreb Cvjetno Dockers, Sesvete Double Blues te ženske ekipe Zagreb Panthers i Sesvete Redlegs. Razlog? - Svaki klub nosi ime kluba koji mu je dao dresove. Kad god smo ih tražili od australski­h klubova, svi su bili susretljiv­i. Lopta, primjerice, košta 100 eura, pa igramo po deset godina s onima koje nam Australci pošalju jer su im prestare već nakon godinu-dvije - sa smiješkom je priču o australsko­m nogometu završio Habljak.

 ??  ?? U momčadi imaju igrače od 15 do čak 50 godina
U momčadi imaju igrače od 15 do čak 50 godina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia