24sata

KEČKEŠ: ŠKRTAC JE DOBAR LIK, ALI NE ZA PO DOMA

- Piše: DAVOR LUGARIĆ

Sljedećeg utorka, 19. siječnja, u zagrebačko­m kazalištu Kerempuh bit će premijera predstave “Škrtac” u režiji Dore Ruždjak Podolski.

Ovo će biti prvi put da se u satiričkom kazalištu u centru Zagreba igra ova Moliereova predstava. - I to su velika čast i odgovornos­t. Čudno, ali dosad je ovaj klasik, s kojim se upoznajemo u školskim danima - zaobilazio Kerempuh. Općenito je kod nas malo igran, a tekst je sjajan, bezvremens­ki rekao nam je Hrvoje Kečkeš. Njega je dopala uloga Harpagona. Njegova prekomjern­a škrtost koja stoljećima izaziva smijeh publike tek je katalizato­r kojim se prokazuju skrivene društvene patologije...

- To je lik za prste polizati. Vrlo je izražajnog karaktera. On sa sobom nosi tajnu i općinjenos­t materijaln­im, ali kod Harpagona nailazimo na nekakvu protutežu u ljubavi, odnosno zaljubljen­osti u jednu mladu i njemu nedostižnu djevojku. Njegov lik ima široku lepezu, a to je glumcu uvijek najdraže dodao je Kečkeš.

U zadnje je vrijeme zaredao s “osebujnim” likovima. U “Gruntovčan­ima” je Presvetli, u “Predsjedni­ci” glumi Stipu Mesića i sad je Harpagon.

- I Presvetli i

Harpagon su dobri likovi, ali ne za po doma. Sinaptični su, ali imaju tešku narav, karakter, obojica. No takve je likove i najslađe igrati, dobrice su dosadne. Kod ovakvih dolazi do prepoznava­nja osobnosti kod nas samih ili nama bliskih, a onda i dolazi do smijeha. A time se mi u našem kazalištu i bavimo - objasnio nam je Kečkeš.

A taj smijeh je baš u tom kazalištu neizostavn­a komponenta. U ovim je uvjetima teško očekivati salve smijeha u tim velikim, ali praznim dvoranama.

- Mislim da nikad nisam igrao neku premijeru pred manje ljudi, mislim da će moći biti 36 gledatelja, maksimalno 40. To je dosta teško jer baš očekujemo reakciju publike i tijekom predstave, to je kod nas dokaz kvalitete, a smijeh lakše odzvanja kad je u publici 500 gledatelja. Puno smo o tome razmišljal­i i zaključili da će nam to biti još veći poticaj, probuditi u nama inat da budemo zapamćeni kako smo Molierea igrali u tako škrtim uvjetima - kaže Kečkeš. Kostimogra­fija i “maske” odgovaraju vremenu. Tako je i on na sceni s bradom i perikom.

- Sve je tu, baš kako treba biti. Adaptaciju je radio Tomislav Zajec, ali nije ‘prevedena’ predstava u današnje vrijeme. Malo je osvježenja i elemenata koji odstupaju od klasičnog Molierea, tek tu i tamo koji začin suvremenos­ti. Taj je tekst ipak bezvremens­ki, on može poslužiti u svako doba - dodao je zagrebački glumac.

 ??  ?? ŽIVOPISAN LIK Kečkeš kaže da mu je ova uloga veliki izazov
ŽIVOPISAN LIK Kečkeš kaže da mu je ova uloga veliki izazov
 ??  ??
 ??  ?? SJAJAN ANSAMBL
Osim Kečkeša, igraju Linda Begonja, Borko Perić...
SJAJAN ANSAMBL Osim Kečkeša, igraju Linda Begonja, Borko Perić...
 ??  ??
 ??  ?? KOSTIMOGRA­FIJA
U predstavi su se potrudili ‘otići’ u ono doba...
KOSTIMOGRA­FIJA U predstavi su se potrudili ‘otići’ u ono doba...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia