24sata

‘INDIJANCI SU, BAŠ KAO I MI HRVATI, BILI POD OKUPACIJOM...’

INDIJANAC - LEGENDA PETRINJE Nemam kuće, ali imam veliku ljubav prema Indijancim­a. Mi ih ne možemo razumjeti, rekao je Miljenko (75) OVDJE JE MOJ DOM. DA BILO GDJE DRUGDJE DOĐEM, UMRO BIH OD TUGE. NEMAM NIKOG U ŽIVOTU, NI OBITELJ

- Pišu: K. UREMOVIĆ, M. GALIĆ

Dida Miljenko Hajdinjak (75) gotovo svim Petrinjcim­a poznat je i kao dobroćudni Indijanac kojeg uvijek rado sreću u šetnji centrom grada.

Legendu tog kraja nije teško primijetit­i - perje na glavi, hlače i jakna ručno prošiveni kožnim trakama, medaljoni s likovima Indijanaca oko vrata... U mnogočemu ovaj 75-godišnjak, koji je u potresu ostao beskućnik, odskače od gomile. Dok šeta razrušenim gradom, najčešće sam, unese malo boje u sivu i tužnu okolinu. U šetnjama mu društvo ponekad pravi župnik Josip Samaržija, koji mu je nakon potresa pružio krov nad glavom. Indijanac Miljenko godinama je radio u Komunalcu, a živio je u malenom unajmljeno­m stanu od kojega su danas ostale samo ruševine. Potres ga je bez ičega izbacio na cestu. No sretan je jer je izvukao živu glavu. Od mirovine svoj život posvetio je crkvi sv. Lovre i sitnim poslovima oko njezina održavanja. Kaže, uživa u tome, a

Miljenko je odrastao u Petrinji vjera mu daje snagu da prebrodi svaku nevolju. Dobroćudno­g je duha, no teške životne priče. Miljenko nije imao lako djetinjstv­o, roditelji su ga napustili. Odrastao je u Domu za nezbrinutu djecu, a nakon što je navršio 18 godina, završio je na ulici.

- Živio sam poput psa. Nikome to ne bih poželio. Ni sad nemam ništa, ostao sam bez svega, ali što će mi, jer sa sobom u vječnost ne možeš ništa ponijeti osim duše - rekao nam je Miljenko. Dok je Indijanac radio za Komunalac živio je pristojan život, skroman, ali dostojan.

A ljubav prema Indijancim­a, priča nam, rodila se još kad je bio dječak. - Inače ne volim filmove s Indijancim­a jer su nasilni, ali kad sam pogledao film ‘Winnetou’, ostao sam zatečen njima i njihovom kulturom. Iako su oni možda bili pogani, bili su plemeniti ljudi i živjeli su u skladu s prirodom, što malo tko danas može razumjeti. A također su i kao mi, Hrvati, bili pod okupacijom - rekao nam je Miljenko.

SREĆA

 ??  ?? Miljenko je presretan jer će mu uskoro stići novi dom
Miljenko je presretan jer će mu uskoro stići novi dom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia