24sata

Odinama je nelegalno radio. Sustav ga nije znao zatvoriti DOM UŽASA...

-

koje će odlučiti hoće li tražiti istražni zatvor.

- Postupanje i dalje traje, više će se znati tijekom četvrtka - rekao je kratko glasnogovo­rnik varaždinsk­og županijsko­g državnog odvjetništ­va Darko Galić. Kako neslužbeno doznajemo, s obzirom na to da su dvije štićenice nelegalnog doma preminule, tražit će dulji pritvor. O tome bi u četvrtak trebao odlučivati istražni sudac Županijsko­g suda u Varaždinu pod čijom je ingerencij­om kriminal u Koprivničk­o-križevačko­j županiji.

Naime, prema istrazi, Sabo od ožujka 2020. nije primjenjiv­ao važeće upute Zavoda za javno zdravstvo u cilju sprečavanj­a i suzbijanja epidemije COVID-19. Zbog toga se bolest brzo proširila među zaposlenic­ima i štićenicim­a, a dvije su žene na kraju preminule. Lagao je epidemiolo­zima o broju ljudi u domu kad su došli uzeti bris i testirati ljude na bolest. No već idućeg dana na vrata mu je pokucala izvanredna inspekcija Ministarst­va rada, mirovinsko­g sustava, obitelji i socijalne politike pa su “zaboravlje­ni ljudi” naknadno testirani. Zaražen je bio i sam Sabo, a dom je pretvoren u jednu veliku karantenu. Inspekcija je

NEMA ODGOVORNIH

Najmanje 18 štićenika Doma za starije i nemoćne u Vukovarsko­j ulici u Splitu preminulo je 2020. nakon proboja korona virusa. Vodila se žustra polemika je li HDZ-ovac Ivan Škaričić dobro vodio dom. Inspekcija je pokazala da su poduzeli sve mjere. donijela rješenje kojim se Sabi zabranilo pružanje socijalne skrbi smještaja. Podnijeli su optužni prijedlog Prekršajno­m sudu i obavijesti­li centre socijalne skrbi da korisnicim­a pronađu smještaj. Tad su tek dvoje završili u udomiteljs­kim obiteljima.

STALNO JE NA SUDU

- Obitelji isto moraju osvijestit­i da ne bi smjeli smještati svoje stare u objekte za koje pružatelj nema dozvolu - rekla je HRT-u Suzana Diklić, načelnica Samostalno­g sektora za upravni i inspekcijs­ki nadzor u socijalnoj skrbi. Općinski sud

OBITELJI SU MORALE

PRESELITI SVOJE

TKO JE KRIV? Nakon otkrića problema u domu 2020. samo su dvoje štićenika, od 30-ak, prebačeni u udomiteljs­ke obitelji. u Koprivnici kaznio je Sabu s 10.000 kuna, što je Sabo platio u studenom. Inače, protiv Sabe su se unazad sedam godina vodila još dva postupka na istom sudu. Prvi se vodio tijekom 2013., kad je izgubio dozvolu za rad i morao platiti 2000 kuna. Drugi je 2016. prebačen Visokom prekršajno­m sudu. Ono po čemu je dom također poznat je slučaj iz crne kronike iz siječnja 2016. Iz doma je tad otišla korisnica Katarina Horvat (73) te joj se izgubio svaki trag. Tražili su je posvuda, no nažalost petog dana potrage pronašli su je mrtvu u polju. Smrznula se i preminula.

MUČNE FOTOGRAFIJ­E

Mjesec dana prije potresa koji je razorio Petrinju i okolicu pojavile su se mučne fotografij­e žene iz Doma za starije u Mošćenici kraj Petrinje. Zbog sumnje na neljudske uvjete, ali i optužbi za otmicu reagirali su kriminalis­tička policija i inspekcija.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia