24sata

Arena još u pričuvi, u KB-u Dubrava sto pacijenata manje

IDE NABOLJE Na respirator­u u Dubravi je jučer bilo 65 osoba, 20 manje nego prije koji dan. To je veliko olakšanje, kaže iz bolnice

- Pišu: B. MRVOŠ PAVIĆ, N. ZAGORAC

U prva tri dana ovoga tjedna bilježimo pad zaraženih od 30 posto u odnosu na prošli tjedan i sad smo u donjoj polovici ljestvice stope zaraživanj­a unatrag dva tjedna, rekao je Krunoslav Capak na konferenci­ji za novinare.

Ministar Beroš zaključuje da mjere djeluju, no da moramo biti oprezni i uvijek korak ispred pandemije. Arenu, otvorenu kao tercijarni centar, još nemaju u planu zatvarati. - Činjenica je da broj bolesnika smještenih u nju pada, danas ih je 12, no volimo biti pripremlje­ni. Upogonili smo je mjesec dana prije nego što smo je trebali, a kad dođe vrijeme, donijet ćemo i odluku o zatvaranju. U ovom trenutku nastojimo držati pod kontrolom sve elemente koji utječu na zarazu - rekao je Beroš. Infektolog­inja Alemka Markotić je ljude s kroničnim bolestima pozvala da se ne javljaju prekasno u bolnice sa simptomima COVID-a. Jučer smo imali 26 preminulih zbog korone i 1135 novoobolje­lih. Broj preminulih je i dalje velik, ali ipak puno manji nego na vrhuncu epidemije. Zahvaljuju­ći padu zaraženih, olakšanje osjećaju i u KB-u Dubrava. Unatrag tjedan dana, kaže v.d. ravnatelja, prim. dr. Ivica Lukšić, imaju oko 420 pacijenata, što je stotinu manje nego prije dva tjedna, primjerice.

- Ne mogu vam ni opisati što nama, našem osoblju znači stotinu pacijenata manje, to je golemo olakšanje - ističe dr. Lukšić.

- Riječ je o stotinu teških bolesnika manje, ne bilo kakvih. To je golema relaksacij­a za osoblje i sve nas - kaže liječnik, čija se bolnica značajnije počela puniti početkom jeseni i predaha nisu imali sve do prije tjedan dana.

- Nama je to famozno proljeće, kojemu se svi vesele, nekako već stiglo - sretan je v.d. ravnatelja. Na pitanje znači li to da već sad mogu polako u matične bolnice vraćati

“posuđene” sestre i liječnike, gdje oni nedostaju, odgovara kako je za takvo nešto ipak prerano.

- Sad nas je optimalan broj. S ovim smo ljudstvom radili i s 520 pacijenata, izdržavali smo, ali se prenapreza­li. Ovako je sad normalnije i normalno. Nažalost, dinamika je nešto sporija kad su pacijenti na respirator­u u pitanju. Jučer ujutro ih je još bilo 65, no to je dvadeset manje - kaže nam prim. dr. Ivica Lukšić. - Dvadeset možda nije velika brojka, ali je za nas ovdje golema, jer to su najteži slučajevi bolesnika - zaključuje dr. Lukšić.

 ??  ?? U Areni je 12 ljudi, neće se zatvarati, olakšanje i u KB-u Dubrava
U Areni je 12 ljudi, neće se zatvarati, olakšanje i u KB-u Dubrava

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia