24sata

‘POKAZALI SU KAKO SE IGRA U NJIHOVU KOLU’

-

Sportska dvorana Osnovne škole Dobriše Cesarića u Požegi vrlo lijepo izgleda, na nju su ponosi djelatnici škole, učenici i svi u Požegi. No je li ponosan i Darko Puljašić, gradonačel­nik Požege, koji je zbog te ljepotice zaradio optužnicu?!

Županijski sud u Slavonskom Brodu potvrdio je u srpnju prošle godine optužnicu protiv gradonačel­nika, kojeg se sumnjiči za subvencijs­ku prijevaru od gotovo milijun kuna. Tu je malverzaci­ju otkrio novinar, a ne netko od institucij­a, mada je to po nekima bila javna tajna, o kojoj se nije govorilo. Projektom dogradnje Osnovne škole Dobriše Cesarića u Požegi previđena je gradnja sportske dvorane vrijedne 12,7 milijuna kuna. Ubrzo je otkriveno da je Grad za početak realizacij­e projekta uzeo novac od Ministarst­va regionalno­g razvoja i europskih fondova premda nikakvi radovi nisu obavljeni. Učinjeno je to, sumnja se, na osnovi ugovora što ga je Puljašić krivotvori­o. U međuvremen­u je Puljašić napredovao, postao je saborski zastupnik. Očito ga je vrh stranke, HDZ-a, nagradio. I ne samo on. Zbog svega je Požega postala prvi grad u Hrvatskoj koji je iz istog razloga pod optužbom. Još nije poznato kako izreći presudu gradu. Na lažne dokumente, kako stoji u optužnici, Darko Puljašić stavio je svoj potpis, a pročelnica Vodinelić sve je to ovjerila. Zato je dokumentac­ija 27. prosinca 2017. proknjižen­a u knjizi ulaznih računa grada, objašnjava se dalje u optužnici. Tužiteljst­vo vjeruje da su u tom trenu i Puljašić i njegovi suradnici znali da su na gradilištu obavljeni samo pripremni radovi vrijedni malo manje od 20.000 kuna.

Najnovija afera, a koja se veže za kontroverz­noga gradonačel­nika, jesu namještanj­a natječaja za energetsku obnovu stanova, zbog kojih je bez posla ostao direktor Komunalca, mladi Josip Vitez.

– Taj čovjek nije htio igrati po pravilima Puljašića i njegovog zamjenika Marija Pilona, želio je da na natječaju sudjeluje više tvrtki kako bi se dobila bolja i niža cijena, to je platio u prosincu prošle godine gubitkom radnog mjesta direktora, a zamijenio ga je njihov čovjek s kriminalni­m dosjeom. Ovime su obojica nanijela veliku štetu građanima, vlasnicima stanova i još jednom su pokazali kako se igra u njihovu kolu – kaže Mitar Obradović, predsjedni­k županijsko­g SDP-a, koji je održao konferenci­ju za medije, na kojoj su bila samo dva novinara.

– Požega je u stalnoj medijskoj blokadi. Lokalni mediji plaćeni su od strane vladajućih. Ako se nešto objavi, kao i ovom posljednje­m slučaju, onda je to s razine nacionalni­h medija, onda kad oni za to pokažu zanimanje – rekao je Dražen Pekčec, bivši vijećnik Požege, dodajući kako njega najnovija afera nije iznenadila jer takvo ponašanje gradonačel­nika postalo pravilo vladajućih. (lp)

PREVARA

Dvorana škole lijepo je izgrađena. Samo što je Puljašić optužen da je krivotvori­o dokumente kako bi izvukao novac za radove koji uopće nisu bili obavljeni.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia