24sata

ČEŠNJAK UKLANJA GLAVOBOLJU, KAŠALJ I PROBLEME S GRLOM

LJEKOVITA NAMIRNICA Češnjak se koristi tisućljeći­ma kao pomoć pri raznim tegobama - njim se možete inhalirati, smanjiti bubuljice, riješiti se žuljeva, ali i glavobolje...

- Piše: TINA KOS

Blagodati češnjaka poznate su od davnina. Na primjer, arheolozi su pronašli dokument napisan na papirusu u kojemu se nalazi oko 200 ljekovitih pripravaka od češnjaka koji datiraju iz otprilike 1500. godine prije Krista.

Antički pisac i ugledan znanstveni­k Gaj Plinije Sekund, poznatiji kao Plinije Stariji, govorio je da ne postoji bolest koju češnjak ne može pobijediti. I u našim krajevima su odavno poznate dobrobiti češnjaka, a naše bake su bez oklijevanj­a posezale za njim, bilo da ih štiti od bolesti ili pomogne u bržem oporavku. Češnjak su koristile i za ljepotu.Donosimo vam odlične narodne recepte koje smo većinom pronašli u u knjizi ‘Liječenje češnjakom’. Nekad su se ljudi češnjakom riješavali bubuljica. Smjesa

ŽLIČICA PRIPRAVKA

1

ZA GLAVOBOLJU Očistite 10 češnjaka, prepolovit­e svaki češanj i stavite u staklenku, ubacite papar pa med. Staklenku zatvorite i ostavite da stoji pet dana. protiv bubuljica se priprema miješanjem osam dijelova rakije ili votke i 1,5 dijela svježe zgnječenog češnjaka. Čuva na hladnom mjestu, a kad zatreba, odvoji se dio potreban za tretiranje bubuljica i ostavi da se malo zagrije na sobnoj temperatur­i. Kad se temperira, smjesa se stavlja na problemati­čan dio kože i prekrije čistom krpom. Drži se dok ne počne peckati, ali ne dulje od deset minuta. Ispere se vodom.

Od češnjaka radi se i sirup. Nasjeckajt­e sitno pola čaše češnjaka pa ga stavite u emajliranu posudu i prelijte s tamnim medom tako da prekrije sav češnjak. Zatim kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta dok se češnjak ne raskaši. Maknite, poklopite i ohladite smjesu pa ponovno

SPAS ZA ŽULJEVE

2

Ispecite nekoliko režnjeva češnjaka, ispasirajt­e u kašicu pa pomiješajt­e s maslacem ili vrhnjem u omjeru 1:2. Ovu smjesu stavite ma žulj. kratko kuhajte neprekidno miješajući kako se sirup ne bi zalijepio.

Procijedit­e, ohladite i čuvajte u hladnjaku. Ovaj sirup pomaže kod kašlja, grlobolje, upale krajnika... Tada se uzima po jedna žličica tri puta dnevno.

Ova odlična biljka pomagala je ljudima i kod problema sa štucanjem. Ako želite stopirato štucanje, pomiješajt­e malo zgnječenog češnjaka s octom i tom smjesom premažite jednu trećinu površine jezika.

Štucanje

DRŽITE DVA SATA NA 3

KOSI ZA RAST Zgnječite više glavica češnjaka u kašicu. Pomiješajt­e ga s par kapi ulja za masnu kosu. Za suhu, dodajte ulja u količini polovice kaše od češnjaka. bi se trebalo zaustaviti kroz dvije minute. Ako vas jezik počne peckati, ne brinite - brzo će prestati. Hemeroidi su još jedan problem koji riješava češnjak. Očistite glavicu češnjaka, sitno ga nasjeckajt­e pa pomiješajt­e s pola litre mlijeka u posudi iznad koje možete čučnuti. Potom uronite problemati­čno područje u to i ostanite tako 20 minuta. Ovakvu kupku radite svaki dan u trajanju od 7 do

10 dana.

ZA KOŽU Zgnječite 5 4

do 7 režnjeva češnjaka i stavite ih u staklenku. U to ulijte 2 čaše jabučnog octa i pola čaše rakije. Neka smjesa stoji dva tjedna i svaki dan je promiješaj­te.

ZA INHALACIJU

5

Zgnječite nekoliko režnjeva češnjaka, stavite ih u lončić i prelijete s malo vode. Stavite na vatru i lagano zagrijavaj­te 20 minuta. Čajem se inhalirajt­e.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia