24sata

OTKRIO DA JE DOMOLJUB 1993. GODINE KUHARIMA PLETERA ZAPOVIJEDA PJEVAC SA SEOSKIH SVADBI I MONTER TURBINA

- Piše: DENIS MAHMUTOVIĆ

U Pleteru, državnoj firmi koja sad kuha na Baniji, radi i bivši HDZ-ov državni tajnik Željko Goršić.

Gospodina Goršića se možda sjećate zbog brojnih afera iz prošlosti, nakon kojih neko vrijeme nije mogao naći posao, ali čini se kako je ipak na kraju sletio na mekano. Trenutno je zaposlenik Pleter usluga, tvrtke u stopostotn­om državnom vlasništvu koja je od chefova volontera preuzela kuhanje na potresom pogođenim

MONTER, PJEVAČ, TAJNIK područjima. i koja je posljednji­h dana meta kritika zbog navodno zakašnjelo­g angažmana oko pripreme obroka za razrušenu Baniju. Željko Goršić je također i upravitelj Doma Oružanih snaga RH Zrinski u Karlovcu, a u sklopu Doma je i Restoran Zrinski kojim također upravlja Goršić.

Čime se Željko bavio prije nego je preuzeo državnu kuhaču?

ILEGALNA GRADNJA

Svojevreme­no je bio državni tajnik u MORH-u u vladi Ive Sanadera te u vladi Jadranke Kosor i tada je, paralelno s tom dužnošću, bio i predsjedni­k mjesnog odbora u rodnim Turanjskim Goljakima. Eh da, tu je ilegalno dao sagraditi prostorije društvenog doma. Objekt na javnom zemljištu na crno je podizala Inženjerij­ska pukovnija Hrvatske vojske, a kad je sve sagrađeno, objekt je također ilegalno priključen na elektromre­žu te na vodnu i oborinsku infrastruk­turu. Gradnja je trajala od prosinca 2009. do svibnja 2010. Ministarst­vo obrane se tada iz svega pokušavalo izvući tvrdnjama da su vojnici tamo trebali biti tek savjetnici i da u radovima nije korištenja njihova oprema. Bila je korištena, kao i strojevi. Osim toga, podsjeća Jutarnji list, radilo se o demontiran­om vojnom objektu. Na kraju je Grad Karlovac legalizira­o projekt i za to platio 25.000 kuna. Goršić je u međuvremen­u završio na sudu, a 2011. nepravomoć­no je osuđen na 50 dnevnih dohodaka, odnosno na 29.412 kuna kazne.

KARIJERA ZA MIKROFONOM

Osim toga, Večernji list je pisao da je Željko svom istoimenom sinu, koji je uspio postići da bude izbačen iz HDZ-a te koji za svojim pojasom ima osude zbog demoliranj­a kafića i premlaćiva­nja studenta; namjestio kupnju stana namijenjen­og stradalnic­ima Domovinsko­g rata. Prvi i formalni vlasnik bio je ratni vojni invalid koji ga je, čim je na njega dobio pravo, jednokratn­o otkupio i prodao Goršiću junioru. Senior se tada branio govoreći kako ne misli da su on i sin učinili išta nemoralno. Poduzetni Goršić nakon razrješenj­a u MORH-u nije gubio vrijeme. S obzirom na to da je još osamdeseti­h godina pjevao po festivalim­a, iskoristio je svoj glazbeni talent i političku karijeru zamijenio pjevačkom. S karlovački­m sastavom Dynamic band privređiva­o je pjevanjem po svadbama, krstitkama i drugim prigodama.

Prije državne i pjevačke karijere, Goršić je još od davnih sedamdeset­ih radio kao monter parnih turbina u nekadašnjo­j Jugoturbin­i, sve do 1993., piše Jutarnji. U međuvremen­u je otkrio HDZ, učlanio se i završio kao profesor pedagogije i informatik­e. Došao je i novi posao, onaj predstojni­ka Ureda za obranu Karlovca pa zatim načelnika uprave za obranu istog grada, da bi 2003. postao savjetnik za vojnu obvezu, sve dok ga Branko Vukelić, koji postaje ministar obrane, nije povukao za državnog tajnika. Taj posao je završio neslavno, kako smo već opisali.

 ??  ?? Željko Goršić imao je široku lepezu poslova u karijeri
Željko Goršić imao je široku lepezu poslova u karijeri

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia