24sata

‘Za sve bez novca, kruh će biti besplatan’

Xhemajl Martinaj iz Gline otvara pekarnicu razrušenu u razornom potresu...

- Pišu:KRISTINA UREMOVIĆ, ŽELJKO RUKAVINA

Svi sugrađani koji nemaju mogućnost kupiti kruh, mogu ga dobiti potpuno besplatno. Nemojte se sramiti i ustručavat­i tražiti kruh, objavio je vlasnik pekare iz Gline na svom Facebook profilu i izazvao lavinu pozitivnih komentara.

Radi se o Xhemajlu Martinaju, vlasniku pekare Martinaj koja se nalazi u samom središtu Gline, u Hrvatskoj ulici na broju 8. Njegova pekara već 46 godina uspješno posluju u Glini, a Xhemajl ju je prije 14 godina naslijedio od oca. Svoj biznis prije nekoliko godina proširili su i na Veliku Goricu, gdje se Martinaj trenutno preselio sa svojom obitelji radi sigurnosti, no svaki dan putuje u Glinu. Dobroćudni 41-godišnjak otkrio nam je zašto je odlučio besplatni kruh podijeliti svojim sugrađanim­a koji su u potrebi.

- Kad god idem iz Velike Gorice prema Glini, srce mi se slama kad putem gledam sve one ljude kako spavaju praktički na cesti, u užasnim uvjetima. Glina i okolica nikad nisu bile posebno bogate, a ova situacija nas je posve dotukla - priča nam Martinaj. I njima je potres poprilično oštetio pekaru. Dimnjak , visok oko 10 metara pao je na kuću gdje mu je stanovao otac, a susjedov zid urušio se na vozila koja su im trebala za posao. No ipak, unatoč svemu, uspjeli su sanirati svu nastalu štetu kako bi u ponedjelja­k u šest sati sve bilo spremno za ponovno otvorenje. “Da imam mogućnosti sve bih podijelio. Ovdje imam 16 radnika koji imaju obitelji i koje moram platiti, ali opet, ne mogu nekog ostaviti bez kruha. Tko bude mogao platit će mi, a tko ne, poklonit ću mu. Nema smisla da uzimam novac od nekog tko ga nema. Vjerujem u ljudsko poštenje”, kaže Martinaj dodavši kako mu je Crveni križ obećao donirati brašno kako bi mu pomogao u toj nakani, no pomoći se ne nada previše. Želi samo da može nahraniti sve one koji će mu se obratiti za pomoć. Dok smo obilazili pekaru majstori su ubrzano radili na uređenju i glancanju prostora kako bi uspjeli ispeći prve količine kruha nakon razornog potresa, otkada nisu radili. Martinaj nam je rekao da je i prije ove katastrofe često znao poklanjati kruh koji bi mu ostao nakon radnog vremena, a kako onda ne bi u ovakvoj situaciji.

 ??  ??
 ??  ?? PEKARA MARTINAJ U GLINI JE 46 GODINA
S OCA NA SINA Pekara Xhemajla Martinaja već 46 godina uspješno posluju u Glini, a Xhemajl ju je naslijedio od oca prije 14 godina.
PEKARA MARTINAJ U GLINI JE 46 GODINA S OCA NA SINA Pekara Xhemajla Martinaja već 46 godina uspješno posluju u Glini, a Xhemajl ju je naslijedio od oca prije 14 godina.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia