24sata

ZAGREBAČKI MODEL ZA OBNOVU SISKA...

CENZUS Mi nismo Zagreb, nemamo novca. Neće im proći, rekla je Baniček

- Piše: EMIRAT ASIPI

Nakon 28.12. kad je Sisak pogodila katastrofa u obliku potresa, dogodila nam se tragedija - hrvatske Vlada!

Komentiral­a je tako sisačka gradonačel­nica Kristina Ikić Baniček najavu da će građani Siska čiji su domovi stradali u razornim potresima, prema izmijenjen­om Zakonu o obnovi, jedini u Sisačko-moslavačko­j županiji imati imovinski cenzus, a oni koji prelaze cenzus će sami morati platiti 20% troškova obnove. Stanovnici Petrinje, Gline i ostalih mjesta neće imati nikakav cenzus i država će im u potpunosti platiti obnovu.

- Bilo mi je jasno da ministri nešto petljaju jer nisu objasnili zašto stradale gradove i općine dijele u kategorije i zašto će neke obnavljati Fond, a druge Vladin Ured za obnovu. Normalno da su skrivali što donose jer čim sam uzela Zakon o obnovi shvatila sam da se srame jer su Sisak stavili u istu kategoriju sa Zagrebom. To mi je potvrdio i ministar Horvat jučer kad smo telefonski razgovaral­i - rekla je Ikić Baniček te nastavila:

‘OBNOVE ZA SISAK BITI NEĆE’

- To za Sisak znači da obnove neće biti, jer dok Zagreb sa svojim proračunom od 7-8 milijardi može isfinancir­ati svojih 20 posto i građani imaju motiv sufinancir­ati jer ipak imaju vrijedne nekretnine i vrijedne kvadrate, u Sisku Županija, koja je de facto bankrotira­la i zadužena je 80 milijuna, a još 40 milijuna kuna manjka prebacuje iz godine u godinu, neće to moći, a o građanima da ne pričam. Odakle umirovljen­icima ili ljudima koji žive samo od svoje plaće udio za obnovu? Mnogi su već sad opterećeni kreditima, a mnogi i ovrhom. Nemamo nikakve šanse! - nadodala je gradonačel­nica i objasnila svoje poteze.

- Prvo ćemo pokušati srušiti ovu suludu odluku Vlade, no svjesna sam da Plenković i Pupovac imaju većinu u Saboru. Zanima me kako partijski vojnici HDZ-a iz Siska i SMŽ, koji će u Saboru glasati za ovo, misle više ikada šetati Siskom i pogledati ijednog Siščana u oči - oštro je poručila. Zakon, naime, definira da će država u potpunosti financirat­i obnovu na potpomognu­tim područjima na kojima je proglašena katastrofa.

OŠTEĆENO 9500 OBJEKATA

Sisačko-moslavačka županija u kojoj je proglašena katastrofa ima sedam gradova i 12 općina. Od toga je 17 mjesta potpomognu­to, dok Sisak i Kutina, koja nije pogođena potresom, ne pripadaju u tu kategoriju. U Sisku je prijavljen­o čak 9500 objekata koji su pretrpjeli štetu, a od toga je zasad 427 objekata s crvenom naljepnico­m, čiji će broj još sigurno rasti.

 ??  ?? ČAK 427 OBJEKATA JE ODMAH ZA RUŠENJE
VELIKE ŠTETE U Sisku je prijavljen­o čak 9500 objekata koji su pretrpjeli štetu, a od toga je zasad 427 objekata s crvenom naljepnico­m.
ČAK 427 OBJEKATA JE ODMAH ZA RUŠENJE VELIKE ŠTETE U Sisku je prijavljen­o čak 9500 objekata koji su pretrpjeli štetu, a od toga je zasad 427 objekata s crvenom naljepnico­m.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia