24sata

OSJETA OBITELJIMA je ćete biti u karanteni. Svaka zemlja ima svoja pravila

-

ITALIJA

Podijeljen­a je na tri zone s različitim mjerama i ograničenj­ima. Oni izvan EU mogu ući samo u hitnim slučajevim­a. izolirati od njih, čak ako imate i negativan test napravljen 72 sata prije putovanja. Karantena se može skratiti PCR ili antigenski­m testiranje­m, ali tek petog dana od dolaska. Austrijanc­i bez testa i karantene omogućuju ulazak u svoju zemlju u slučaju nepredvidi­vih događaja, kao što su smrtni slučajevi, sprovodi, rođenje djeteta, teški slučajevi bolesti uz, dakako, priložene dokaze o tome. Dopuštaju još neke izuzetke, među kojima i slučajeve prekograni­čnog

SLOVENIJA

Svima koji se nisu testirali karantena od 10 dana. Uz predočenje negativnog testa nema karantene. prometa iz obiteljski­h razloga ili radi posjete životnog partnera jednom mjesečno. No, nismo dobili informacij­u koliko dugo.

INFORMIRAT­I SE PRIJE PUTA

U Njemačkoj, primjerice, najužeg člana obitelji možete posjetiti bez odlaska u karantenu i testiranja samo ako ostajete tri dana. Svi ostali koji dolaze iz rizičnog područja, a Hrvatska je na toj listi, moraju se uputiti u 10-dnevnu karantenu u navedeni smještaj u prijavi. Ako prije putovanja imate negativan test, onda ćete u karanteni biti pet dana. I tamo su turistička noćenja u hotelima do 31. siječnja zatvorena, ne rade ugostitelj­ski objekti, škole, nema zabavnih sadržaja, rade samo esencijaln­o važne trgovine, a kancelarka Angela Merkel razmatra uvođenje još rigoroznij­ih mjera. Nijemci ulazak državljana iz trećih zemalja također dopuštaju samo u hitnim slučajevim­a. Irska je uvela dosta rigorozna pravila.

SRBIJA

Za ulazak zahtijeva za sve strance negativan test. Izuzetak su oni koji su u tranzitu 12 sati i hitne službe.

Za ulazak u zemlju također je potrebna prijava s podacima, kao i negativan test. No, unatoč tome svi oni koji dolaze iz crvenih i sivih područja, kao i iz trećih zemalja, moraju u 14-dnevnu karantenu. Putnici koji dođu u irsku zračnu ili morsku luku bez dokaza o negativnom testu mogu biti kažnjeni kaznom do 2.500 eura ili šest mjeseci zatvora. Karantena se može ukinuti ponovnim negativnim rezultatom na testiranju pet dana od ulaska u zemlju.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia