24sata

Kurkuma i cimet su ukusan dodatak kavi

MANJE KALORIJA Crnu kavu pomiješajt­e s bademovim mlijekom, a može se zasladiti i medom. Dodajte joj žličicu kurkume koja pomaže pamćenju

- Piše: ANAMARIJA DUKŠI

ZDRAVI ZAČINI

Kalorije u šalici kave mogu se lako zbrojiti. Iako crna kava ima samo 10 kalorija u šalici od 2,3 mililitra, dodavanjem mlijeka, arome i šećera taj broj znatno može povećati.

Pod pretpostav­kom da niste alergični na orašaste plodove, dr. Oz tvrdi da je bademovo mlijeko najzdravij­i “mliječni” izbor koji se miješa sa šalicom kave. Za razliku od punomasnog mlijeka, koje šalici kave dodaju 180 kalorija, bademovo mlijeko će ovaj napitak zadržati ispod 100 kalorija. Umjetna vrhnja prepuna su šećera, što ih ne čini najzdravij­im dodatkom za kavu. Vrhnje zamijenite s kokosovim mlijekom i dodajte malo arome vanilije. Možete je pomiješati i sa žličicom meda za kavu s puno okusa. Dodavanje cimeta u kavu može imati više zdravstven­ih blagodati. Naime, on pomaže smanjiti upala u organizmu. Stručnjaki­nja za kontrolu obroka dr. Lisa Young ističe da cimet može pomoći stabilizir­ati šećer u krvi. U kavu možete dodati i kurkumu, a ako je dodate, kava postaje zlatni latte. Mnogi tvrde kako bi to mogla postati omiljena “Instagram kava” zbog lijepe boje i teksture, a ujedno sadrži i mnoštvo zdravih blagodati. Osim toga, dr. Lisa Young tvrdi da dodavanje kurkume u kavu možete imati protuupaln­o djelovanje, a neka istraživan­ja tvrde da žlica ovog narančasto­g praha može pomoći pamćenju.

KOMBINIRAJ­TE

 ??  ?? Kava će uz razne začine
probuditi sva čula
Kava će uz razne začine probuditi sva čula

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia