24sata

OD MENE TRAŽE KOBASICU VIŠE

IMA KUPACA ZA DOMAĆE Nisu samo iz Slavonije dobri čvarci, Ante iz Zagvozda poslat će ih i poštom. Kobasica napravi i 5000 komada

- Piše: VEDRANA BEKAVAC ŠUVAR

Nije Antu Buljubašić­a strah slavonske konkurenci­je. Ima on svoje konje za dobru trku, odnosno mesne delicije za koje kupce ne traži. Jer od vlastitih svinja radi zagvozdski domaći pršut, pečenice, pancete i nadaleko poznate kobasice čiji recept čuva i detalje ne otkriva.

- Ma traži se uvijek kobasica više - u šali nam govori Ante, koji već šesnaest godina isključivo od svojih vlastitih svinja na svom OPG-u radi suhomesnat­e proizvode. Pomaže cijela obitelj, supruga Marija i četvero djece.

- Prodajemo na sajmovima i na kućnom pragu, a šaljemo i poštom. No kod nas se prvo sve proba, a tek onda kupi. Tako mi radimo. To je naša tradicija i naši kupci nam se godinama vraćaju - zadovoljno će Ante. Svoje svinje hrani isključivo žitom koje melje u vlastitom mlinu. Svake godine uzgoje 50-ak svinja.

- Solimo samo s kvalitetno­m morskom kuhinjskom soli, bez dodataka. Sada uz zagvoški pršut ide domaća pečenica koja je idealna onako pečena na tavi, na gradele. Panceta ide najviše od lipnja kad krenu domaće rajčice i mladi luk. E to su ti onda gušti - govori Ante i nutka nas kobasicama. Razlikuju se od slavonskih delicija, ali nimalo ne zaostaju. Za domaću papriku pobrinu se njegovi prijatelji Slavonci, uz dobro svinjsko meso tek je sol, papar i luk i to je dovoljno za ukusnu i kvalitetnu kobasicu koje ovih dana Ante ne može pripraviti kolika je potražnja. A ove godine napravio ih je oko 5000 i kilogram je 80, pečenice su 130 kuna, panceta 100 kuna, a domaća mast 20 kuna. A njegovi čvarci mogu uz bok slavonskim­a i cijena je, kaže, umjerena od 100 kn/kg. Za zrenje ima posebno izgrađeni prostor, a ako ćemo po pravilu, zagvoški pršuti zrije godinu dana. Tada je dovoljno suh i kvalitetan. Onda mu je kilogram 250 kn, a ako se kupuje u komadu onda je kila 130 kn.

- I ne mogu ga pripraviti kolika je potražnja - kaže. Pitamo ga koja je tajna njegovih proizvoda, a on će skromno samo slegnuti ramenima. Kad zapušu hladni vjetri i bure sa svetog Jure i s biokovskih vrhova dolepršaju prve pahulje uz vatru s Buljubašić­a ognjišta te dim od kvalitetno­g domaćeg drva graba, jasena, bukve koji daje posebnu aromu ovim proizvodim­a, malo je onih koji će odoljeti, a ne kušati pravi domaći proizvod koji svojom cijenom, ali i kvalitetom udovoljava ponajprije izbirljivo­m nepcu kupca.

 ??  ?? ZA OMASTITI BRK
Ante Buljubašić ne može napraviti toliko zagvozdsko­g
pršuta, koliko ga traže
ZA OMASTITI BRK Ante Buljubašić ne može napraviti toliko zagvozdsko­g pršuta, koliko ga traže

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia