24sata

ZˇUPAN ZATAJIO IMANJE

Žinić zatajio trećinu imanja, a imovinska kartica mu je puna rupa... Što to kriješ?

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Sisačko moslavački župan Ivo Žinić (HDZ) ne samo da živi više od 25 godina besplatno u državnoj kući u Glini, nego je zatajio u imovinskoj kartici i suvlasništ­vo nad cijelim imanjem.

Već samim tim je počinio novi prekršaj i nije poštovao zakon, ali još je važnije da vjerojatno nije slučajno zatajio da je vlasnik jedne trećine ogromne obiteljske kuće. Zakon o stambenom zbrinjavan­ju na potpomognu­tim područjima jasno propisuje da ne može državnu kuću ili stan dobiti onaj tko ima drugi, useljivi stambeni objekt odgovaraju­će površine. Pitanje je zato hoće li Žinić izgubiti pravo na kuću u Glini u kojoj živi. A podsjetimo, provjeru imovine i odluku ima li građanin Ivo Žinić pravo na državnu kuću potpisuje upravo župan Ivo Žinić.

U svakoj imovinskoj kartici zadnjih devet godina, Žinić je naveo da je vlasnik kuće u Runjaninov­oj u Glini koju je dobio darovnim ugovorom od države. Kako smo objavili, to nije točno. Kuća je državna i nikada nije darovana.

Žinić ju je dobio na privremeno korištenje još 1995. kao branitelj, a pripadala je građaninu srpske nacionalno­sti J. P. (podaci poznati redakciji). Tada je Žinić bio glavni inženjer obnove Banovine i zaposlenik tadašnjeg Ministarst­va obnove i razvitka. Kada je Ustavni sud odlučio da država ne smije uzurpirati tuđu imovinu useljavanj­em u nečije nekretnine, državna agencija APN je otkupila kuću u Runjaninov­oj. I sklopila ugovor o najmu sa Žinićem 2000. godine. Za najam kuće je obitelj plaćala 100 kuna mjesečno. Ali samo do 2008. Jer tada je i ta nekretnina sa stotinama drugih prešla ponovno pod ingerencij­u tadašnjeg Ministarst­va regionalno­g razvoja, šumarstva i vodnog gospodarst­va. U to doba, Ivo Žinić je bio jedan od načlenika uprava u istom tom ministarst­vu.

IMAŠ VIŠE OD 65 KVADRATA? GUBIŠ KUĆU

I nastavlja besplatno živjeti u kući sa suprugom Nenom, te sinovima Dariom, danas dogradonač­elnikom Gline i Andrejom. Kako je sam Žinić potvrdio u priopćenju, on je zatražio da mu se kuća daruje prije 15 godina, ali država dosad taj zahtjev nije odobrila. Štoviše, državni Ured za obnovu i stambeno zbrinjavan­je je prije 14 mjeseci pokrenuo reviziju Žinićeva prava na kuću u Glini. Zatražili su od ureda državne uprave u županiji da to provjeri i donese odluku ima li obitelj Žinić pravo koristiti i dobiti na dar od države katnicu u Glini. Ali do danas im nitko nije odgovorio. Državni ured je u međuvremen­u prešao pod županiju, pa Žinić treba potpisati tu odluku.

DRŽAVA JE SVE OBNOVILA ŽINIĆIMA

I tu dolazimo do imanja na adresi Marinbrod 31 u Glini. Te nekretnine Žinić nije prijavio u imovinskoj kartici. Prijavio je suvlasništ­vo nad jednom oranicom, ali provjerili smo, ona je na drugoj lokaciji. A nije da je imanje nedavno stekao, pa se može opravdati zaboravnoš­ću. Dapače, zemljišne knjige otkrivaju da je postao suvlasnik još prije četiri godine nakon što su on i braća dobili darovne ugovore od oca. Ali čitavo vrijeme, Žinić je to zatajio javnosti iako u zemljišnim knjigama jasno piše da je vlasnik trećine imanja.

Zakon o stambenom zbrinjavan­ju propisuje da od države nitko ne može dobiti na dar kuću, stan ili zemljište ako ima u vlasništvu ili suvlasništ­vu useljivi objekt odgovaraju­će veličine. Za četveročla­nu obitelj kao Žinićevu, odgovaraju­ća površina je po zakonu 65 četvornih metara. Ukratko, ako bi imali useljiv objekt veći od 65 kvadrata, gube pravo dobiti kuću u Glini. A fotografij­e i zemljišne knjige jasno otkrivaju da je imanje u Marinbrodu kojem je suvlasnik Žinić, znatno veće kvadrature.

Sama obiteljska kuća se tlocrtno prostire na 176 četvornih metara, ali ima i kat i potkrovlje. Dakle, stvarna stambena površina je najmanje dvostruko veća od 176 kvadrata, pa čak i jedna trećina znatno prelazi zakonski limiti od 65 kvadrata. Nadalje, u zemljišne knjige je Žinić upisan i kao suvlasnik i tri gospodarsk­a objekta ukupne površine preko 250 četvornih metara, dvorišta od skoro 1800 četvornih metara i oranica od skoro 500 kvadrata. Sve je to jedna cjelina s kućom. A kada smo bili na licu mjesta, vidljivo je da je u dvorištu, uz obiteljsku kuću, napravljen­a još jedna. Nije još za useljenje, ali krov, ulazna vrata se ne čine kao gospodarsk­i objekt. Suvlasnici svega ovoga su uz Ivu, njegova braća Stjepan (prijavljen u Zagrebu) i Vlado, prijavljen na toj adresi. Država je inače za obnovu tog imanja pomogla obitelji Žinić. U službenom odgovoru Ureda za obnovu i stambeno zbrinjavan­je se navodi da je država financiral­a obnovu još 1997. , te da je otac, Stjepan Žinić, pravo na to dobio jer je na adresi bilo prijavljen­o 14 članova obitelji. Nadalje, uz ovu tajnu imovinu, supruga Ive, Nena Žinić je naslijedil­a kuću u Majskim poljanama pored Gline, te oranicu. To je prijavljen­o. Razgovaral­i smo i sa sugovornik­om koji godinama radi na stambenom zbrinjavan­ju. On kaže da po ovome, Ivo Žinić ne bi

NISAM KORISTIO SVOJE POZICIJE DA BI RIJEŠIO STAMBENO PITANJE

Žinić tvrdi nije utjecalo to što je bio i dužnosnik ministarst­va

IMANJE U GLINI JE DOBIO DAROVNIM UGOVOROM

zemljišne knjige otkrivaju ono što Žinić skriva

ŽINIĆ BI TREBAO VRATITI KUĆU U GLINI S OBZIROM NA IMOVINU

stručnjak koji godinama radi na poslovima stambenog zbrinjavan­ja

ZAHTJEV ZA DAROVANJE SAM PODNIO JOŠ 2005.

Žinić krivi birokracij­u što mu nije darovala kuću u Glini

trebao imati pravo dobiti kuću u Runjaninov­oj jer ima druge nekretnine. - Treba pričekati rješenje županije, ali se iz ovog čini prilično jasno da su suvlasnici useljive nekretnine s dovoljno kvadrata. To bi onda značilo da kuću u Glini mora napustiti. Ali pričekajmo da se sve utvrdi - kaže nam taj sugovornik. Ivo Žinić nam opet nije odgovorio zašto je zatajio veliki dio imovine. Ali je poslao priopćenje na našu prvu priču i potvrdio da u državnoj kući besplatno živi, ali kaže da nije iskoristio svoj položaj da je dobije. Prije 15 godina podnio zahtjev da mu se kuća daruje, ali on još uvijek nije riješen.

ŽINIĆ: PLAĆAM REŽIJE I ULAŽEM U KUĆU

- U kući živimo, plaćamo sve režije i troškove. Na obnovu i održavanje ove kuće u proteklih 25 godina utrošili znatna materijaln­a sredstva - poručio je Žinić. No za Dnevnik Nove TV sinoć je rekao kako upravo zbog vlasništva nad kućom u Marinbrodu država vjerojatno neće darovati kuću u kojoj živi.

- Od 2016. suvlasnik sam jedne trećine roditeljsk­e kuće u Marinbrodu. To nije kuća za stanovanje. Supruga ju je naslijedil­a od roditelja u Glini kada su preminuli - rekao je. Na pitanje je li upisan na te nekretnine rekao je da nije jer je “ugovor proveden kroz gruntovnic­u i katastar”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KUĆA ZNATNO IZNAD LIMITA UTVRĐENIM ZAKONOM ....
Kuća u Runjaninov­oj (dolje) je tlocrtno 107 kvadrata, te ima još i kat. I to je znatno više od limita koje je država propisala za darovanje za četveročla­nu obitelj. Žinići je koriste skoro besplatno 25 godina. Sin Dario je kupio staru kuću (desno) u Glini. I on je tu kuću lani zaboravio prijaviti u imovinskoj kartici.
KUĆA ZNATNO IZNAD LIMITA UTVRĐENIM ZAKONOM .... Kuća u Runjaninov­oj (dolje) je tlocrtno 107 kvadrata, te ima još i kat. I to je znatno više od limita koje je država propisala za darovanje za četveročla­nu obitelj. Žinići je koriste skoro besplatno 25 godina. Sin Dario je kupio staru kuću (desno) u Glini. I on je tu kuću lani zaboravio prijaviti u imovinskoj kartici.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia