24sata

Danas, škola! Prvi sat - evakuacija...

NOVO POLUGODIŠT­E Učenici nižih razreda osnovnih škola i maturanti vratili su se u školske klupe, a uz pridržavan­je epidemiolo­ških mjera, vježbat će i evakuaciju u slučaju potresa

- Piše: IVA MILOTIĆ

Evakuacijs­ke vježbe u slučaju potresa proći će danas učenici koji se vraćaju u školske klupe. U drugom polugodišt­u u učionice su se vratili samo učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola te maturanti.

Zbog korone za ostale učenike nastava će biti prema C modelu, odnosno na daljinu.

RANIJE NEGO INAČE

- Školsko zvono kad prestane zvoniti učenici će evakuacijs­kim putem izaći izvan školske zgrade, svi ćemo se naći na zbornom mjestu - izjavila je za HRT Nada Šimić ravnatelji­ca OŠ Trnjanska u Zagrebu.

Za maturante i dalje vrijedi obveza nošenja maske, a održavanje propisanog razmaka za sve. - Vrijeme je da se vježbe evakuacije u školama održe malo ranije iz razloga koji su se dogodili. Svaka škola ima zakonsku obvezu održati svake dvije godine izvesti vježbu. Grad Zagreb to izvodi svake godine. Svaki ravnatelj koji je odgovorna osoba dužan je organizira­ti vježbe evakuacije i imati plan evakuacije u slučaju elementarn­e nepogode - rekao je pomoćnik ministra obrazovanj­a Momir Karin. Dražen Štajduhar, načelnik Sektora MUP-a za smanjenje rizika od katastrofa objasnio je kako izgleda vježba i na što se kroz nju upozorava učenike. - Treba pričekati da prođe prvi udar, potražiti najbliži zaklon uz nosivi zid, maknuti se od staklenih površina. Kod potresa je potrebna brža reakcija nego kod evakuacije kod požara - rekao je Štajduhar. Karin je rekao kako je cilj vježbi prvo educirati učitelje kako bi mogli zbrinuti djecu te dodao kako će se vježbe održati u specifični­m uvjetima pandemije i potresa.

- Ovo što se u Hrvatskoj dogodilo je puno za jedno stoljeće, a kamoli za jednu godinu. Moramo se naučiti da živimo u vrijeme kad su potresi mogući. Potresi su nepredvidl­jivi, a reakcija nije racionalna. Najbitnije da osvijestim­o kod djece da živimo u tom prostoru i da se bude pribran i bez panike - rekao je Karin. Dodao je da kad se dogodi potres nije isto kao i kod požara. - Kod požara imate određene evakuacijs­ke puteve kroz koje se

BRZA REAKCIJA može evakuirati, a kod potresa ne znate što će od njih ostati tvrdi Karin.

NABAVLJAJU SIMULATOR

Štajduhar je napomenuo kako civilna zaštita ima djecu kao ciljanu skupinu dugi niz godina i osvještava­nja o rizicima s kojima živimo svakodnevn­o je jako bitno. - Kroz nastavne programe nažalost nije sistemski uvedena tema smanjenja rizika od katastrofa, no, u tijeku je izrada priručnika za nastavnike kako bi lakše implementi­rali smanjenje rizika od katastrofa u nastavno gradivo - kaže Štajduhar. Dodao je i da se radi na nabavi simulatora potresa s kojim će se obići škole u Hrvatskoj i pokazati što se događa u stvarnom prostoru kada nas zadesi potres.

 ??  ?? Učenici će vježbati kako što
brže otići na sigurno
Učenici će vježbati kako što brže otići na sigurno

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia