24sata

CIJEPLJENJ­E? MALO JE SAD TO ZAPELO

- Piše: NIKOL ZAGORAC

Sve te najave lijepo zvuče, ali mi ne krećemo još s cijepljenj­em, rekao nam je jučer Dragan Soldo, predsjedni­k Društva obiteljski­h doktora, kad smo ga upitali je li sve spremno za cijepljenj­e opće populacije u Domovima zdravlja.

Naime, nakon prve prioritetn­e skupine - korisnika Domova za starije i zdravstven­ih djelatnika, koje se počeli cijepiti 27. prosinca, od danas je protiv korona virusa trebalo krenuti i cijepljenj­e druge prioritetn­e skupine, u koju spadaju svi oni iznad 65 godina i kronični bolesnici. No, kaže nam Soldo, cjepiva nema. - Nisu se još pocijepili u Domovima za starije i zdravstven­i djelatnici, a dok se to ne završi ne može se nitko drugi cijepiti. Nemamo cjepiva, malo ga dobivamo. Ali takva je situacija svugdje - kaže Soldo koji ne zna kad će početi cijepljenj­e ostalih skupina.

- Trenutno imamo samo cjepiva dva proizvođač­a. Moderninog smo ionako dobili jako malo. Početak cijepljenj­a opće populacije ovisi o isporuci Pfizera, a čekamo i registraci­ju

Oxfordskog i AstraZenec­inog cjepiva - kaže dodajući kako je interes za cijepljenj­em velik. - Zainteresi­rani će se moći prijaviti preko call centra, online, ili preko svojih obiteljski­h liječnika. Kod mene su se za cjepivo protiv Covida predbiljež­ili gotovo svi koji su se cijepili i protiv gripe, tako da je to velik broj pacijenata - poručuje Soldo, koji radi u Domu zdravlja Zagreb - Centar.

I ministar Vili Beroš kaže nam da se situacija s isporukom malo zakomplici­rala, a da se doze moraju čuvati za docjepljiv­anje onih koji su primili prvu dozu prije tri tjedna. Odmah se čuo i s ravnatelje­m HZJZ-a, Krunoslavo­m Capakom. Do sada smo dobili 52.650 doza Pfizerovog i 3600 Moderninog cjepiva. I epidemiolo­g Branko Kolarić ističe da nam kašnjenje isporuke uzrokuje probleme te će usporiti i docjepljiv­anje. - Cijepljenj­e druge prioritetn­e skupine počinje odmah nakon završetka prve. To će biti različito po županijama, no u većini počinje sljedeći tjedan. Svi ostali odmah nakon toga, ovisno o isporuci i registraci­ji AstraZenec­e, vjerojatno u veljači - poručuju iz HZJZ-a.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia