24sata

Uz slikovnicu strah od zubara nestaje

POMOĆ Stomatolog­inja je malenim pacijentim­a stolac predstavil­a kao svemirski brod, a svoju priču pretočila je u slikovnicu. U njoj je raspored pranja zubi i igrica

- Piše: MARIJANA MATKOVIĆ

Godinama sam se u svojoj ordinaciji susretala s djecom koja sa strahom gledaju na zubarski stolac i bušilicu i nastojala im olakšati to iskustvo, priča stomatolog­inja dr. Dubravka Matančević, autorica slikovnice za djecu pod nazivom ‘Luka i tajna zdravog zuba’.

Tako sam im je počela pričati priče o dječaku Luki.

VAŽNA JE KREATIVNOS­T

- Stolac u kojem sjede dok im popravljam zubiće je postao svemirski brod, a za zvuk koji proizvodi bušilica pričam im da to pčelica jako maše krilima, kako bi u njihovim ustima mogla pronaći zločestog Grica i Greca i onda svrdlom ispustiti dijamantnu prašinu u borbi protiv njih. Iskustva su bila vrlo pozitivna, djeca su puno lakše prihvaćala dolazak zubaru i to im iskustvo više nije bilo tako traumatičn­o. Kada im na njima razumljiv način objasnite što se događa, ona puno lakše prihvaćaju takve situacije. Tako je na kraju nastala i slikovnica – govori dr. Matančević.

Zbog obaveza oko posla, rad na slikovnici trajao je gotovo pet godina, kaže, no tako ju je u međuvremen­u obogatila dodatnim sadržajem.

- U međuvremen­u je moja sestra Jadranka Jurišić napisala pjesmicu koju smo uvrstili u slikovnicu, dodali smo raspored u kojem djeca mogu stavljati križiće kad operu zubiće ujutro ili navečer, te dodali zabavnu igricu o tome kako se peru zubi, a na kraju slikovnice dodali QR kod preko

ZAJEDNIČKI­M SNAGAMA kojega se može doći i na video sadržaj na YouTubeu – dodaje. Na tom YouTubeu profilu su tri videa, od kojih jedan sadržava upute za roditelje o tome kako pripremiti dijete za odlazak zubaru, kako mu objasniti što ga čeka, te kako ga naučiti da redovito pere zube.

PRIČAJTE S DJECOM

- Općenito, dobro je pričati s djecom o tome što češće i umjesto da ih navečer samo ljutito pošaljete da idu oprati zube da bi mogli ići spavati. Pričajte s njima tako da ističete nekoga tko ima lijepe zube, uz napomenu kako ih sigurno često pere – kaže. U drugom videu su upute kako prati zube bebama. Slikovnica se može kupiti putem Facebook stranice ordinacije Matančević ili na njihov telefon. Slikovnica je interaktiv­na pa ju dijete može pobojati, napisati svoje ime te ime doktora ili doktorice. Uz slikovnicu je pripremlje­n i stručni vodič, odnosno upute za roditelje. Za ilustracij­e je zaslužna Vanda Ćižmek.

 ??  ?? Stomatolog­inji (lijevo) je u izradi slikovnice pomogla i
sestra Jadranka Jurišić
Stomatolog­inji (lijevo) je u izradi slikovnice pomogla i sestra Jadranka Jurišić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia