24sata

PLENKI, BRZO POŠTIMAJ TE SVOJE RADARE

POTRES OTVORIO AFERE Istančani radari nisu dosad uhvatili muljaže Ive Žinića...

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Župan Ivo Žinić već ima niz afera, a ove najnovije koje smo otkrili su ujedno i najteže.

Unatoč tome što ima plaću od preko 18.000 kuna, situirani su supruga i djeca, on besplatno živi u državnoj kući već 25 godina. A paralelno je u imovinskoj kartici zatajio suvlasništ­vo nad čitavim imanjem i kućom koja je dovoljno prostrana da u njoj živi čak 14 ljudi. I koju je također obnovila država. A dok su trajale i dodjele i poslijerat­na obnova, baš Žinić je bio glavni inženjer i HDZ-ov zaposlenik u ministarst­vu koje je o svemu odlučivalo. Sada smo došli do novog apsurda zbog zakonskih izmjena, da Žinić sam o sebi odlučuje ima li pravo na kuću. Bit će zanimljivo vidjeti to rješenje. Unatoč svemu tome, Žinić se u svom priopćenju prikazao kao jedan od običnih građana. Stavio se uz bok ljudima kojima je država trebala osigurati jedini krov nad glavom. Nije to ništa čudno od njega. Dok je vani ciča zima, on je ljudima čije su kuće uništene potresom poručivao da ne troše previše struje. A kad država nije osigurala smještaj, on je optužio da su kaos stvarali oni koji su privatno slali kontejnere.

Svoje greške nije nikada vidio. Nije ništa poduzeo da unaprijedi sustav civilne zaštite koji je u službenom dokumentu ocjenjen kao neadekvata­n. Nije proljetos vidio ništa sporno da imaju obiteljski korona party dok je cijela Hrvatska bila zaključana. On je čovjek koji je bez problema letio na utakmice svjetskog prvenstva na tuđi trošak. Ali je svo to vrijeme bezrezervn­o podupirao Andreja Plenkovića u svim unutarstra­načkim sukobima i na izborima. I zato se županu Žiniću gleda kroz prste. - Imamo istančane radare tko što radi, ali za ovo nismo znali rekao je prošli tjedan premijer Andrej Plenković o aferi požeškog gradonačel­nika Darka Puljašića.

Na Žinića već duže vrijeme upozoravaj­u i lokalni HDZ-ovci, ali zasad je sve bilo uzalud. Očito i Plenković mora poštimati te radare iako nam neki tvrde da je Žinić ionako bio već otpisan, a da su ove afere to tek potvrdile. Žinić nije čovjek kojeg je Plenković u svom mandatu stvorio, ali je jedan od one “stare garde” s puno putra na glavi koje je prihvatio. A to nije novi HDZ koji obećava.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia