24sata

Miljka (87) nema noge, potres joj je odnio sve...

MAJSKE POLJANE: Živi u kamperici i skromno kaže: Dobro je, ne žalim se

- Piše: LAZRA ŠIPRAK

Miljka Drljan (87) živi u selu Majske poljane. Put do nje zameo je snijeg, ali kuća se ne može promašiti, jedina je u toj ‘ulici’. Sad živi u kamp kućici sa snahom Marijom, čekaju da vrijeme dozvoli popravak kuće.

Život joj nije bio lagan. Na početku rata izgubila je nogu.

- Krava mi je potrčala i ja sam krenula za njom jer sam znala da tamo, malo dalje, ima mina, ali nisam znala da su ih postavili još. Stala sam na ‘paštetu’ i otišla u zrak. A kravi ništa - priča nam i dodaje da za tu nogu ima i protezu. Drugu nogu je izgubila lani u srpnju.

- Od šećera. Prvo su mi odrezali palac. Pa do gležnja. I onda sad do koljena. I evo već osam mjeseci ležim u krevetu. A što ću? Kuda ću? Ne možeš nikud - pokazuje nam Miljka. Snaha Marija dobacuje da joj svaki drugi dan dolaze patronažne sestre, ali prvih par dana nakon potresa, ona ju je prematala.

- Lijepo to zarasta, bit će ona dobro. Ali ne može nigdje, prvo prsti, pa korona, pa cijela noga. Ali pije tablete, zovem ja doktoricu i što god da treba, ja po to odem i pazim kad što pije - govori snaha. Miljka se rodila nedaleko od mjesta na kojem sada živi. “Bila je tu kućica ali je srušena još ‘60 - ih. Pokopala sam i majku i sestru, u razmaku od dva mjeseca. A mene neće da uzme”, govori Miljka.

- Pa neće to kad ti hoćeš, nego kad ono hoće - dobacuje Marija. Miljka nam je opisala kako je izgledao potres u njihovoj kući.- Krenulo

je tresti, zidovi su se pomicali. Primila sam se za onu ručku što imam iznad kreveta, ono kao u bolnici. Bacalo me okolo, ali valjda sam se dobro držala - smije se Miljka. Moraju sanirati krovište, zabat i dimnjake. Ispala im je gornja deka, a volonteri su im pokrpali krov na brzinu da ne curi, dok ne dođe ljepše vrijeme za potpunu sanaciju. Najviše su im nastradale štale, ali svu stoku su uspjeli spasiti. “Kad ti pogine stoka, to ti je kao da ti tri mjeseca ne dođe plaća”, kaže snaha Marija.

“PRVU NOGU SAM IZGUBILA 1991. KAD SAM STALA NA ‘PAŠTETU’, A DRUGU LANI OD ŠEĆERA”

 ??  ??
 ??  ?? “MA ŠTO ĆE MI DJED?”
VEDRA DUHA Ne bi mi stali ovdje. A i ja sam ti gadna kad se naljutim. Brzo bi djed ostao bez kuka, a ja bez ostatka noge, smije se Miljka.
“MA ŠTO ĆE MI DJED?” VEDRA DUHA Ne bi mi stali ovdje. A i ja sam ti gadna kad se naljutim. Brzo bi djed ostao bez kuka, a ja bez ostatka noge, smije se Miljka.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia