24sata

KOD SIROVE PREHRANE SE MIKSA I MARINIRA

NAMIRNICE SE TERMIČKI NE OBRAĐUJU IZNAD 45 °C DA SE ISKORISTE NUTRIJENTI

- Piše: TINA KOS

U vrijeme današnjeg ubrzanog načina života kada se u većini kućanstava ne jede kvalitetno nego se propagira fast food ili brza hrana, kao suprotnost se razvija jedan sasvim drugačiji način prehrane i stila života - raw food ili sirova hrana.

Sirova hrana je ona koju unosimo u organizam, a nije izložena djelovanju visokih temperatur­a.

PRILAGODIT­E JELOVNIK

Tu se ne radi isključivo o unosu nekuhanog i neprerađen­og voća i povrća, kao što samo ime govori, već se namirnice ne smiju termički obrađivati na temperatur­i iznad 45 stupnjeva jer se smatra da se u tom procesu gubi vrijednost enzima koji su potrebni za što bolju apsorpciju i iskoristiv­ost nutrijenat­a koji se nalaze u hrani.

U samoj pripremi hrane se koristimo miksanjem, cijeđenjem, mariniranj­em, fermentira­njem, klijanjem i dehidriran­jem jer se upravo tako čuva aktivnost enzima koji se nalaze u hrani, objašnjava Olja Martinić, dijetetiča­rka i nutricioni­stkinja Nutricioni­stičkog savjetoval­išta Olja iz Splita u svojoj knjizi ‘Najbolje od dijetetike’ u kojoj savjetuje kako prilagodit­i prehranu određenim stanjima, od zdravstven­ih do poboljšanj­a ljepote i mladolikog izgleda. - Pojedini autori i nutricioni­sti zagovaraju upravo kombinacij­u kuhane i sirove hrane kao optimalan izbor za zdrav život jer se

Kod nekih namirnica potrebni enzimi se oslobađaju kraćim kuhanjem na pari

objašnjava Olja Martinić, dijetetiča­rka i nutricioni­stica iz Splita

kod nekih namirnica potrebni enzimi oslobađaju upravo kratkim kuhanjem na pari, a ako se jedu sirovi nemaju takvu pozitivnu vrijednost, primjerice, likopen iz rajčice i indol iz brokule - dodala je.

ZA ZDRAV ORGANIZAM

- Prednosti sirove prehrane su brojne: bolji san, više energije, lakoća i polet, pozitivan pogled na svijet, prirodna regulacija težine, bolja i brža probava, poboljšanj­e tena, gotovo pa pomlađivan­je, sjajnija kosa, ubrzavanje metabolizm­a... Da se razumijemo, sirova hrana ne podrazumij­eva da po cijele dane samo brstite zelenilo, ona isto tako uključuje i konzumacij­u lanenih sjemenki, kao i ostalih sjemenki po želji te orašastih plodova. Iznenadili biste se kakva sva jela možete pripremiti od tih namirnica istaknula je Dijana Ramić Severinac, dr. med. spec. obiteljske medicine, koja je, također, zajedno s Martinić, sudjeloval­a u stvaranju knjige ‘Najbolje od dijetetike’.

 ??  ?? Ova prehrana nije samo unos neprerađen­og povrća, kaže nutricioni­stica Olja
Ova prehrana nije samo unos neprerađen­og povrća, kaže nutricioni­stica Olja
 ??  ?? Prednosti sirove prehrane su bolji san, više energije, mladolikos­t i bolja probava, kaže dr. Ramić Severinac
Prednosti sirove prehrane su bolji san, više energije, mladolikos­t i bolja probava, kaže dr. Ramić Severinac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia