24sata

‘AKO PUKNE PROZOR, ODE I MOJA KUĆICA’

- Pišu: EMIRAT ASIPI, VILIM CVOK

Nasreću, u trenutku potresa bio sam izvan kuće. Evo, vidite i sami što je od kuće ostalo, rekao nam je Dragan Crevar (68) iz Buzeta kraj Gline. On i supruga danima nisu mogli doći sebi od straha.

- Prvih dana spavao sam u štali. I malo pomalo iznio sam sve iz kuće, koja je sagrađena od kamena i drva nakon Prvog svjetskog rata. Doduše, 1964. smo je i dograđival­i - kaže nam Dragan o kući koja je najoštećen­ija u selu. Osim kuće, u potresu mu je oštećena šupa u kojoj je bio traktor. Iako mu je kuća osigurana, polica ne pokriva štetu nastalu od potresa.

- Sad možete vidjeti kakve sam sreće. Ali ne žalim, sve se da popraviti i sve će se obnoviti - optimistič­an je Dragan. Četiri dana nakon potresa na vrh brda traktorom su mu dovukli kontejner u kojem ima krevet i električnu grijalicu. Toplo je. Statičari ga još nisu posjetili, ali je jasno da se kuća mora rušiti. - Prvih dana nakon potresa mislio sam da nema dalje, da nemam više razloga živjeti.

No, eto, kad se čovjek pribere, shvati da život mora dalje - rekao je Dragan i dodao kako nikad ne bi napustio svoje rodno mjesto. - Najljepše mi je ovdje, kakav samo zrak ovdje imam, a moja voda iz bunara, to morate probati - dodao je Dragan, koji živi od proizvodnj­e meda i prodaje lješnjaka. - Imam 6,5 hektara zemlje, a od toga na hektar i pol lješnjake. Med proizvodim od bagrema, livade i kestena, koji je ujedno najbolji - kaže Dragan. Na pitanje je li to zato što je kesten dobar za potenciju kaže kako više ni med ni orasi ne pomažu, iako želja postoji. Imanje je ogradio električno­m ogradom, koja štiti lješnjake od hordi divljih životinja.

- Jedne godine, dok nisam bio u selu, provalilo je krdo veprova i sve su mi uništili - požalio se Dragan. Inače, društvo mu prave psi Luna i Maša. Supruga mu je, naime, nakon potresa otišla k sinu u Srbiju. A osim sina ima kćer, koja je u SAD-u, te četvero unučadi, koji obožavaju doći mu u posjet, a to čine gotovo svake godine. Nažalost, u Buzet, sve do obnove, unučad djedu neće moći.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia