24sata

Ovo je lijepa priča o t kravi Šaravi i njenom te

IMANJE SREĆE U napola srušenoj štali blizu Petrinje ostala je krava koja se trebala oteliti. Nju i tri praščića, predviđene za klanje, otkupili su volonteri Udruge Farmica iz Našica i pružili im utočište

- Piše: SNJEŽANA KRNETIČ

Nakon razornog potresa, koji je krajem prošle godine pogodio području Banovine, u selu Župić nedaleko od Petrinje u napola srušenoj štali ostala je još jedna krava Šarava, koja se trebala oteliti.

Čim je informacij­a stigla do volontera našičke Udruge Farmica i osječke udruge Pobjeda, Caddyjem i konjičkom prikolicom krenuli su put razrušenog kraja kako bi joj pružili utočište. Predsjedni­ca udruge Farmica, Ivana Varkonji, kaže kako tad nisu znali da u istom domaćinstv­u žive i tri praščića. Riječ je Beli, Luni i Lajki. - Kad smo stigli na razrušeno imanje, prvo smo u štali ugledali Šaravu, a iza ćoška su ubrzo provirila tri para okica. Od djeda, koji im je bio vlasnik, saznali smo da su predviđene za klanje pa smo ga nagovorili da nam sve životinje proda - priča Ivana. Nakon što je djed pristao, za kravu i tri praščića platili su mu 12.500 kuna, a trošak su kasnije pokrili donacijama građana koji prate njihov rad.

- Praščiće smo stavili u Caddy, a Šaravu u prikolicu. Djed koji je sa Šaravom proveo proteklih osam godina na rastanku je plakao i jedva se od nje oprostio. Svima nam je bila knedla u grlu, ali druge opcije nije bilo. Malo jači potres srušio bi na nju ono što je od štale ostalo - kaže Ivana.

Iako su volonteri udruge strahovali da će se Šarava oteliti na putu do Našica, nasreću je sve dobro prošlo. Kad su novi stanovnici stigli na imanje udruge u Našicama, svima je laknulo. Na 35.000 kvadrata tri sestrice i krava brzo su se udomaćili. U subotu, 16. siječnja, baš kako je bivši njezin vlasnik rekao, Šarava je na svijet donijela svoje mlado, koji je dobio ime Borna. - Prije nego što se Šarava otelila bili smo uzbuđeni. Veterinari i mi bili smo pripravni za asisten

ciju, ali ona je sve sama odradila - ističe Ivana. Napominje kako je Šarava brižna majka, koja svoje mlado maksimalno štiti, dok praščići veselo trčkaraju i ruju po zemlji diljem našičkog imanja.

- Šarava samo nas koje zna pušta blizu i obliže nam ruku, ali ako se Borna slučajno oglasi, odmah se zaleti do njega, gdje god bio - ističe Ivana.

Plan udruge Farmica je za kravu i mladog bika ograditi 12.000 kvadrata i napraviti veliku i čvrstu nastambu. Zato im je potrebna pomoć dobrih ljudi. Svi koji žele mogu pomoći donacijama građevinsk­og materijala, greda, daski, armaturne mreže, betona, crijepa, ali i hrane za životinje. Udruga Farmica zbrinjava i udomljava napuštene, zlostavlja­ne i ranjene životinje. Trenutno ih je stotinjak. Uz Šaravu, Bornu, Belu, Lunu i Lajku, tu su dom našli i brojni psi, mačke, koze, magarac, kokoši, patke... - Sve domaće životinje kod nas ostaju do prirodne smrti i one se ne udomljavaj­u - napominje čelnica udruge Farmica. Svoje donacije možete im odnijeti na adresu: Vinogradsk­a 1, 31500 Našice. IBAN možete naći na Facebook stranici.

 ??  ?? PRIJETILO NAM JE DA ĆEMO ZAVRŠITI U
KOBASICAMA...
PRIJETILO NAM JE DA ĆEMO ZAVRŠITI U KOBASICAMA...
 ??  ?? NO ŠARAVA NAS JE SPASILA
NO ŠARAVA NAS JE SPASILA
 ??  ?? ZAUZVRAT ĆETE POMOĆI IZVESTI MALOG NA PRAVI PUT, DA NAM SRUŠI OVO IMANJE...
SAD JE MALEN, A SVI ZNAMO KAKO BIKOVI MOGU BITI NEPREDVIDI­VI
ZAUZVRAT ĆETE POMOĆI IZVESTI MALOG NA PRAVI PUT, DA NAM SRUŠI OVO IMANJE... SAD JE MALEN, A SVI ZNAMO KAKO BIKOVI MOGU BITI NEPREDVIDI­VI

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia