24sata

ŠKORO UJEDINJUJE DESNICU, A STRANKA MU SE SAD RASPADA

EVO I NJEGA Svi šefovi desnih stranaka od 1991. godine ponavljaju mantru da će ujediniti desnicu. Zadnji je to obećao predsjedni­k Domovinsko­g pokreta

- Piše: BORIS RAŠETA

Ujedinjenj­e desnice? Zar je to moguće? Predsjedni­k Domovinsko­g pokreta Miroslav Škoro rekao je da je moguće.

Štoviše, u emisiji “Nedjeljom u dva” na HRT-u obećao je da nikad neće odustati od tog cilja. - Moje iskustvo kaže da nikad neću odustati od toga da ujedinim te ljude. Ja sam puno toga morao otrpjeti i moja obitelj. Neću odustati od toga - kazao je Škoro odgovaraju­ći na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića može li ujediniti desnicu.

VIŠA MATEMATIKA

Rečenicu o ujedinjenj­u koju je izgovorio Škoro od 1991. do danas poput molitve izgovara praktički svaki lider desnice. “Uvijek ću aktivno raditi na ujedinjava­nju desnice”, rekao je lani Hrvoje Zekanović. “Apsolutno sam otvorena za ujedinjenj­e desnice”, prisegnula je Bruna Esih. Anto Đapić bezbroj je puta ponovio kako je “ključno okupljanje nacionalne desnice”. Karlo Starčević lani je u Gospiću kako “državotvor­na struja” čini “između 25 i 28 posto biračkog tijela”. Njegov je cilj, rekao je, ujediniti pravaše “tako da postanu vrhunski politički čimbenik bez kojeg nitko u Hrvatskoj ne može doći na vlast”. Mogli bismo tako unedogled. Tijekom stoljeća progonstva Židovi su blagdane završavali s nadom da će ih iduće godine proslaviti u Jeruzalemu (ha-šana ha’baa birušalaji­m /dogodine u Jeruzalemu), a sličan bi slogan mogli uzeti i naši desničari - dogodine ujedinjeni. “To je trajni ideal i cilj”, kaže nam čovjek iz Škorina okruženja. Matematika je točna. Ono što je desnije od HDZ-a moglo bi činiti četvrtinu hrvatskog biračkog tijela, a bez takve stranke bilo bi teško formirati vladu. No od matematike je ovdje važnija psihologij­a. Žarko Puhovski prilikom jednog od bezbroj najavljeni­h okupljanja desnice konstatira­o je kako je to “mala bara s puno krokodila”, u kojoj postoji previše onih koji bi htjeli biti šefovi. No Miroslav Škoro, koji bi ujedinjava­o desnicu, više ne može sačuvati ni jedinstvo svog Domovinsko­g pokreta. Nedavno su ga napustili saborski zastupnici Karolina Vidović Krišto i Milan Vrkljan. Škoro im je poručio kako bi bilo pristojno da vrate mandat Domovinsko­m pokretu.

ŽETONI ODLAZE

- Vrkljan i Vidović Krišto nisu bili s nama nakon potresa, kad smo se mi vratili blatnjavi, oni su imali spremnu objavu kazao je Škoro za HRT. Odlazak Vrkljana i Vidović Kristo nije, izgleda, zadnji jer se već najavljuju novi preletači iz Domovinsko­g pokreta. Uz psihologij­u, dio posla na razjedinja­vanju odrade “duboka država”, te Bandić i slični sateliti vladajuće stranke. HDZ-ova je vladajuća većina u Saboru pretanka; jedan zastupnik na respirator­u i nema većine, a najbliži rezervoar “žetončića” je u Domovinsko­m pokretu. Formula se zna od prije; zastupnik napusti stranku, a onda odluči u Saboru “glasati za sve što je u interesu građana”. Taj se interes nekim čudom uvijek poklopi s očuvanjem HDZ-ove saborske većine. Ukratko – dogodine ujedinjeni!

 ??  ?? Miroslav Škoro vjeruje da će biti ujedinitel­j
Miroslav Škoro vjeruje da će biti ujedinitel­j

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia