24sata

FRANJO I KATA SU U BRAKU 21.900 DANA

- Piše: FRANJO LEPAN

PRVE GODINE BRAKA PISALA SE POVIJEST

101 DALMATINER 1961. je taj film prvi put prikazan

J. F. KENNEDY Inaugurira­n je 20. siječnja 1961.

PRINCEZA DIANA Rodila se iste godine kad su se vjenčali Franjo i Kata

BERLINSKI ZID Te 1961. započela je izgradnja

POKRET NESVRSTANI­H Tito održao prvi sastanak JURIJ GAGARIN 1961. prvi put orbitirao oko Zemlje

O, kad je to bilo, tako davno, a kao da je jučer, kaže nam baka Kata (77), koja je jučer sa suprugom Franjom Tomaševiće­m (81) proslavila dijamantni pir, tj. 60. godišnjicu braka.

Davne 1961. godine oko je na nju bacio Franjo iz sela Bučje kraj Pleternice, i to na jednoj od seoskih zabava u mjestu Pavlovci kraj Nove Kapele. Tamo je živjela Kata, a tad se prezivala Babić. U početku je to bilo samo gledanje jer, kako kažu, nije bilo slobode kao danas. Pred Franjom je bilo puno pitanja, kao prvo hoće li mu četiri godine mlađa Kata odgovoriti na njegove poglede, što će reći njezini roditelji i obitelj, pa je to sve moralo ići polako i poskrivećk­i. Ipak se na kraju sve se posložilo i oni su se prije 60 godina jednom drugom zakleli na doživotnu vjernost.

– Sloga, samo sloga, to je ono što održi svaki brak – kaže Kata i nastavlja:

- U braku nam je lijepo. Svih ovih 60 godina. Ali kao i u svakom bilo je trzavica. Ali nikad takvih da ih se nije moglo riješiti. Nisu to bila nimalo laka vremena, trebalo je mnogo raditi, nije se imalo, ali ljubav i mladost su mogli sve. Franjo je radio u požeškoj Ljevaonici željeza, a kod kuće je radio s volovima i zapregom. Kaže kako je radeći s volovima priskrbio supruzi i djeci sve životne potrebe. Kata je, pak, iz palovačke obitelji koja se bavila vađenjem vapna. Bavili su se i poljoprivr­edom. S Franjom je držala krave, prodavali su mlijeko i sir, a Kata je znala i tkati, pa je ponekad znala i prodavati svoje tkane ćilime.

Tako su, priča nam Kata, živjeli čitav život. S trudom i radom. - Izgradili smo obiteljsku kuću, odgojili i školovali djecu koja su se dobro snašla u životu, imaju dobre životne uvjete kaže Kata. U braku su dobili četiri kćeri, Milku, Ljubicu, Maricu i Ankicu, i sina Petra. Oni su im darovali desetero unučadi i devetero praunučadi. Milka, Ljubica i Ankica sa svojim obiteljima žive u okolici pa često posjete stare roditelje pomažući im u svakodnevn­om životu. Dijamantni pir nisu proslavili, spriječila ih je pandemija, ali njihovi potomci ne odustaju, planiraju to organizira­ti na proljeće. Kažu Kata i Franjo, doći će ih u Bučje više od pedeset da s njima proslave velikih 60 godina zajedničko­g života.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia