24sata

VRATITE NAM TRENINGE! Borna: Zelim na nogomet

I DALJE STOJI ZABRANA Sportske aktivnosti za djecu zabranjene su još početkom prosinca. Već osjećaju anksioznos­t i gube formu

- Pišu: H. LUDBAN, M. JOVANOVIĆ, A. DASOVIĆ

Borna (7) ne može trenirati nogomet na osječkoj Akademiji Krpan-Babić, otkad su početkom prosinca zbog korona virusa uvedene mjere koje zabranjuju sve izvannasta­vne školske aktivnosti. Borni posebno nedostaju treninzi, jer kad odraste, kaže nam, želi postati nogometaš.

I njegovi prijatelji su tužni što već više od mjesec dana ne mogu na treninge, a roditelji smatraju kako uskraćivan­je treninga djeci nema nikakvog smisla.

ONLINE SVIJET IH ZAMARA

- Treniraju na vanjskom prostoru, nisu u direktnom kontaktu kao u dvorani. Bilo bi bolje da su vani, da se igraju i druže - kaže nam jedan od roditelja, Josip Glavota, koji je nezadovolj­an mjerama. Njegov sin Matej (14) od pete godine trenira nogomet.

- Otkako su uvedene mjere, djeca sve više vremena provode kod kuće, najčešće igrajući igrice na mobitelu. Sad su dobili nekakav drugi online svijet u kojemu budu i po dva, tri sata dnevno, što im šteti, a možda ih i odbija od treninga - govori Josip, čiji sin dva tjedna pohađa školu uživo, a zatim ide online.

Ni Matej nije sretan što ne može redovito trenirati. Jako voli nogomet i to mu je sad veliki nedostatak. Mnogi roditelji smatraju kako se izvanškols­ke aktivnosti nisu trebale zabraniti, nego održavati uz posebne uvjete.

Sa svime se slažu i treneri, te kinezioloz­i, nastavnici tjelesne kulture, kao i psiholozi. Voditelj Akademije Krpan-Babić i kineziolog Dragan Meić ističe kako je zabrana aktivnosti posebno loša za najmlađu djecu. - Motoričke aktivnosti i tjelesni odgoj jako je bitan kod svakog čovjeka, a sad se radi šteta. Svakim danom kojim djeca nisu aktivna smanjuje se opseg njihovih motoričkih sposobnost­i - objašnjava Meić te dodaje kako će se ukidanje izvanškols­kih aktivnosti odraziti jako loše na djecu i bit će im teško nadoknadit­i izgubljeno. Slično nam govori i Dubravka Diel Samaržija, nastavnica tjelesne kulture u zagrebačko­j IX. gimnaziji, te prof. mentorica za studente Kineziološ­kog fakulteta.

PLAĆAJU KOMERCIJAL­NE TERMINE

Ona ističe kako su djeca već počela pokazivati anksioznos­t i otuđenost. Posebno je teško manjoj djeci koja vole kompetitiv­nost i natjecanja, da ne govorimo o tome koliko će biti na gubitku djeca koja se natječu. Primjerice, male klizačice i plivači imaju i po nekoliko mjeseci zaostatka u formi ako ne treniraju tjedan do dva. Dodatan apsurd je i činjenica da su dio klizališta i, primjerice, vodeni parkovi otvoreni za građane. Treneri svoje učenike dovode u te termine i plaćaju redovnu cijenu kako bi djeca ipak odrađivala treninge. Članovi zagrebački­h plivačkih klubova prije školskih su se praznika uspjeli izboriti za treniranje na bazenima, no i oni će osjetiti zaostatak.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia