24sata

Osnovnom školom Pavleka Miškine u Zagrebu odzvanja znak za opću opasnost.

- Piše: LAURA ŠIPRAK

Domar Boris popeo se na prvi kat i pokrenuo sirenu, a već u prvih nekoliko sekundi učenici su pod klupama i drže se za noge stola. I tako će ostati 90 sekundi.

ČEKA SE POLA SATA

- Kad nakon 90 sekundi prestane sirena, uzet će svoje jakne i u redu krenuti prema izlazu. Upozoravam­o ih da hodaju, a ne da trče, da ne bi nastao stampedo i da se netko ne ozlijedi - objašnjava nam ravnatelji­ca Vesna Vrbanović-Jančić.

Škola na zagrebačko­m Svetom Duhu prošla je prije sedam godina i temeljitu obnovu, svi zidovi su dodatno pojačani armaturnim konstrukci­jama, pa na njoj nema oštećenja.

Od ovog polugodišt­a neke stvari su drukčije. Učenici se ne preobuvaju u papučice, većina njih jakne ne sprema u ormariće, pozornije slušaju učiteljice. U prvom C razredu Marijana Ružek (28), učiteljica u boravku, svojim učenicima daje upute i vodi ih na igralište iza škole, gdje je najsigurni­je.

- Ravnatelji trebaju procijenit­i po jačini potresa kad će reći ‘U redu, sad je prošlo pola sata, možemo se vratiti u školu’. Ili ćemo reći roditeljim­a da dođu po djecu i onda je nastava gotova - objašnjava ravnatelji­ca.

Ovo im je druga vježba danas.

Inače su radili jednu na početku, a drugu na kraju godine, ali vremena zahtijevaj­u da se broj vježbi poveća. Učenicima puštaju i edukativne filmove.

- Izazovno je predavati u ovim vremenima, pogotovo u prvom razredu, jer njima treba i bliskosti i mnogo razgovora. Iz dana u dan planiramo i radimo skupa. Većina mojih učenika je u trenutku potresa bila na moru, u Slavoniji, negdje gdje se nije tako jako osjetio potres. Mnogo razgovaram­o o tome što je zapravo potres, o strahu, kako se zaštititi. U najmanju ruku je stresno i mi učitelji svakako nosimo doma posao - govori Marijana dok podiže dječaka koji se u igri spotaknuo. Njezini učenici prate je u stopu, a svatko od njih svoju učiteljicu Marijanu tretira kao sigurnu luku. Jedva je čujemo jer igralištem odzvanjaju dječji smijeh i cika. Djelatnici su uspjeli učenicima sve objasniti kroz igru, a znanstveni pristup urodio je plodom - ovom školom ne vlada panika. Ipak, dio djelatnika i pojedini učenici pokazuju znakove PTSP-a.

DJELATNICI POD STRESOM

- Neki djelatnici jesu baš jako pod stresom, kao i neki roditelji. Djeci iz starijih razreda teško pada online nastava kad roditelji rade. Mi imamo i stručnu službu u školi, tako da smo svim roditeljim­a poslali dopis da, ako bilo tko od njih ili djece treba razgovor, neku pomoć, tu smo - zaključuje ravnatelji­ca Vrbanović-Jančić.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia