24sata

‘Oni su korona generacija: Neće znati svoj posao’

STRUKOVNJA­CI ZAKINUTI Praktična nastava ključna je za kuhare, frizerke i ugostitelj­e, ali i tehničke škole

- Pišu: TINA JOKIĆ, ANA DASOVIĆ

Srednjoško­lci su nakon tri tjedna drugo polugodišt­e započeli online. U većini županija na nastavu u srednje škole došli su samo maturanti. Takvom organizaci­jom Nacionalni stožer i ministar Radovan Fuchs žele zadržati trenutačnu bolju epidemiolo­šku situaciju.

U Istarskoj i Primorsko-goranskoj su i oni ostali kod kuće, no ravnatelji strukovnih škola upozoravaj­u kako im odluka o produljenj­u online nastave možda i do kraja siječnja donosi nove probleme.

NASTAVA UZ DOZVOLU

- Za neke učenike ovo je već druga godina da se nastava ne odvija uobičajeno. Kad se govori o srednjim školama, svi se fokusiraju na gimnazije, a zaboravlja­ju da su tri četvrtine strukovne škole. Ova situacija najviše pogađa one u trogodišnj­em programu, slastičare, ugostitelj­e, kuhare... Ne rade ni kafići ni restorani ni hoteli. Mi smo puno razmišljal­i u tom smjeru, čak smo molili Stožer civilne zaštite da nam dopusti održavanje makar praktične nastave u školi u malim grupama, uz pridržavan­je epidemiolo­ških mjera - rekao nam je Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostitelj­ske škole u Splitu, koja broji 630 učenika.

Kako je pojasnio, dva tjedna dodatne online nastave ipak se neće previše odraziti na tijek nastave jer je dosta praktične nastave odrađeno tijekom jeseni. No ako mjere potraju, ističe, potrebno je pronaći model za odrađivanj­e prakse.

- Praktična nastava mnogima je jedini način da dođu do potrebnih kompetenci­ja koje će im sutra trebati na tržištu rada. Oni su sad već zakinuti i imat će siromašno znanje. Naša škola je okrenuta turizmu, imamo učenički servis, pa vjerujem da će oni koji imaju iskrenu želju učiti radom tijekom ljeta doći do potrebnog znanja – kaže Ivo Bilić.

Na ovu situaciju još i prije zimskih praznika upozorila nas je Darinka Štampar Šmaguc, ravnatelji­ca Obrtničke škole za osobne usluge u Zagrebu, gdje se školuju frizerke. Zbog epidemiolo­ških mjera mnogi mali saloni ne mogu primiti buduće frizerke na praksu, što je njima dragocjeno profesiona­lno iskustvo. Učenice su jučer ipak počele s praktičnom nastavom u kabinetima u školi, a od kuće slušaju ostalu nastavu. Tako je dogovoreno prošli tjedan na sastanku ravnatelja zagrebački­h srednjih škola i Gradskog ureda za obrazovanj­e. U obrtničkim školama, uz odobrenje Gradskog ureda, praktična nastava može se obavljati već od ovoga ponedjeljk­a, a laboratori­jske vježbe u tehničkim i strukovnim školama zasad se još neće provoditi.

- U našoj školi obrazuju se učenici za sedam zanimanja. Za frizere, pedikere i kozmetičar­e, ako ove mjere ne budu dugo trajale, neće biti problema, jer oni imaju manje praktične nastave u školi, ali veći dio odrađuju u salonima. Veći problem su, primjerice, fotografi ili tehničari za očnu optiku, koji imaju puno praktične nastave u školi. Kad govorimo o strukovnim predmetima, primjerice, za računalnu konstrukci­ju odjeće, učenici kod kuće nemaju potrebni softver, a na tabletima to ne mogu raditi - ističe Davor Kulić, ravnatelj Obrtničke škole u Splitu.

DVA TJEDNA NEĆE BITI PROBLEM

On nam je pojasnio kako praktična nastava nije problem jer se može odraditi do 31. kolovoza.

- No to znači da preko ljeta moramo angažirati učitelje, što povlači i pitanje godišnjih odmora. Ako ovakve mjere za srednje škole potraju dva tjedna, neće biti problema, ali sve dulje od toga će nam utjecati na tijek školske godine. Nije isključeno da se u tom slučaju nastavna godina neće produljiti. Mi imamo 550 učenika, teško je sve nadoknadit­i. Žao mi je to reći, ali ova generacija, koja je lani i ove godine zakinuta zbog korone, sigurno će na neki način ostati obilježena kao korona generacija. Učenik koji se obrazuje za električar­a sutra

KABINETI I LABORATORI­JI

PRAKSA KOD POSLODAVAC­A TRENUTAČNO SE NE MOŽE ORGANIZIRA­TI, ALI MOŽE SE ODRADITI

 ??  ?? Praktična nastava nikako se ne može provoditi online, upozoravaj­u ravnatelji
Praktična nastava nikako se ne može provoditi online, upozoravaj­u ravnatelji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia