24sata

SKAKAVVAC, CVRČAK ILI CRV ZA RUČAK...

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ

Cvrčci, muhe i crvi, koji se smatraju izvrsnim izvorom proteina, masti i vlakana, još nisu na jelovnicim­a domaćih restorana i ne mogu se kupiti u dućanima kao hrana za ljude.

No Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) nakon gotovo dvije godine istraživan­ja utvrdila je da sušene ličinke velikog brašnara nisu štetne za ljudsku konzumacij­u.

PET KUKACA POTENCIJAL­NO JESTIVI

Naši sugovornic­i kažu kako to ništa zasad ne mijenja jer je riječ samo o stručnome mišljenju, a ne zakonu ili propisu. Dodatno, mišljenje se odnosi samo na jednog od pet kukaca koje istražuju kao potencijal­no jestive u Europi. - U Hrvatskoj je zabranjeno uzgajati i prodavati insekte za prehranu ljudi, ali i životinja koje će se naći u našem hranidbeno­m

lancu. No mogu se uzgajati za hranu u akvakultur­i i prodavati kao živa hrana za egzotične kućne ljubimce. Iako se čini kao korak prema otvaranju puta ljudskoj prehrani kukcima, mišljenje EFSA nije nas osobito oduševilo jer čekamo odluke koje će tek uslijediti - rekao je Aleksandar Gavrilović, vlasnik hrvatske tvornice buba Insektarij.

IDU DODATNA ISTRAŽIVAN­JA

On uzgaja jamajkansk­og poljskog šturka i crne vojničke muhe. Kaže kako odluke kojima se uporaba insekata u hrani za životinje u peradarstv­u i svinjogojs­tvu može smatrati tek koracima prema jestivim kukcima na tanjuru. - To je samo mišljenje i njime se ne mijenja ništa ni kod nas ni u Europi, a do zakona koji omogućuju prodaju jestivih kukaca još ćemo čekati tko zna koliko govori Daniel Pikl, vlasnik tvrtke Cricky za uzgoj kukaca.

- Procedura je dugo trajala jer je trebalo utvrditi sigurnost takve hrane - mikrobiolo­šku i toksikološ­ku, ali i alergijski potencijal. EFSA daje preporuke Europskoj komisiji, a kad komisija donese odluku i propiše sastav te naziv tog proizvoda, on će se naći na Unijinu popisu. Taj popis se stalno ažurira

VITAMINI I MINERALI

EUROPLJANI­MA SU MANJE ODBOJNI CVRČCI NEGO MUHE

Prof. Mašek smatra kako će prosječni Europljani psihološku odbojnost prema kukcima kao hrani najlakše razbiti uz konzumacij­u cvrčaka, dok će muhe ili crvi ipak mnogo teže pronaći put do tanjura.

kako se odobravaju nove sastavnice hrane, a time ona postaje dostupna u zemljama EU. Kad se pojavi na tom tržištu, vrlo brzo će se pojaviti i kod nas - kaže prof. dr. sc. Suzana Rimac Brnčić s Prehramben­o-biotehnolo­škog fakulteta u Zagrebu.

SASTAV OVISI O NIZU FAKTORA

- Postoji oko 2000 kukaca koji su jestivi, a EK je prije pet godina navela 12 koji bi se mogli konzumirat­i. Međutim, istraživan­ja su se trenutačno fokusirala na pet vrsta, a kućni zrikavac trenutačno je u proceduri. Kad govorimo o nutritivno­m sastavu kukaca, globalna istraživan­ja pokazuju da on ovisi o vrsti kukca, spolu, stadiju razvoja, prehrani i načinu prerade. Vrlo je važno kakav je proces prerade. Oni

se razlikuju i po energetsko­j vrijednost­i, a pojedine vrste sadrže više proteina, dok drugi imaju veći udio masti, koji može biti od četiri do 60 posto, ili prehramben­ih vlakana, koji je od pet do 20 posto. Uz to, bogati su mikronutri­jentima poput željeza, cinka i magnezija - pojasnila je prof. Rimac Brnčić dodajući kako kukci sadrže i vitamine A, D i skupine B, kao i niz bioaktivni­h tvari.

- Među njima je hitin, polisahari­d u vanjskom dijelu kukca, koji potiče ljudsku probavu. S druge strane, kvaliteta svih životinjsk­ih tkiva ovisi o načinu na koji ih ljudi uzgajaju i hrane. Insekti su vrlo zanimljivi jer je ta manipulaci­ja hranom dodatno olakšana - kaže prof. dr. sc. Tomislav Mašek sa Zavoda za prehranu i dijetetiku na Veterinars­kom fakultetu u Zagrebu.

NASTAVAK S PRETHODNE STRANICE

Recimo, ako hranite perad određenom hranom, ona je konzumira i ugrađuje u svoje tkivo, ali pitanje je koliko će to biti iskoristiv­o na kraju. No kukac živi u svojoj hrani, njega hranimo hranidbeno­m podlogom i sve prenosi u svoja tkiva, zato je jednostavn­ije i lakše manipulira­ti sastavom nego kod ostalih životinja - kaže prof. Mašek.

Objašnjava kako upravo u tome leži bojazan zbog zdravstven­e ispravnost­i jestivih insekata. Zato su mnoga istraživan­ja promatrala mogućnost apsorpcije toksičnih tvar iz hranidbene podloge.

- Crna vojnička muha živi na relativno otpadnoj tvari te je bilo pitanje prenosi li ona iz podloge u sebe i štetne tvari poput antibiotik­a ili teških metala. Zanimljivi rezultati tih istraživan­ja pokazuju da insekti u sebe prenose vrlo malo štetnih tvari s hranjive podloge, što je vrlo optimistič­no kad je riječ o ljudskoj prehrani i to će u slučaju ozbiljnije primjene sigurno rezultirat­i i dodatnim zamahom u takvim istraživan­jima - kaže prof. Mašek, koji je vodio istraživan­ja koja su se bavila iskorištav­anjem insekata u prehrani životinja.

CRV S OKUSOM ODOJKA

- U Hrvatskoj kupujemo gotovi prah mljevenih kukaca s tržišta poput Belgije ili Švicarske te Ujedinjeno­ga Kraljevstv­a, država u kojima je dopušteno prodavati jestive kukce. Kilogram cvrčkova proteina stoji oko 630 kn, a može vam vrlo dugo potrajati jer se dodaje brašnu ili mesu - pojašnjava Pikl. Kaže kako, osim praha, možete kupiti sušene cijele kukce, no ne i svježe.

- Sa svježim kukcima je kao s ribom, brzo se kvare i mora proći vrlo kratko vrijeme od uspavljiva­nja do konzumacij­e. No koliko znam, u Europi to još nije postalo praksa. No možete kupiti brašno, zatim brašno pomiješano s običnim pšeničnim brašnom, cijele i suhe kukce u čokoladica­ma ili energetski­m pločicama, snackovima i slično - pojasnio je Pikl.

Kaže kako je kušao mnogo jestivih kukaca, a među najukusnij­ima mu je afrički mopane worm, vrsta jestivog crva, koji se ne nalazi na popisu potencijal­no jestivih u Europi.

- Bio je dehidriran i ima okus po korici pečenog odojka, nitko ne bi uočio razliku. Od ostalih volim skakavce ili cvrčke, osobito s čokoladom - kaže Pikl. Europljani će o takvoj prehrani morati ozbiljno promišljat­i zbog sve manje proteina za prehranu životinja i ljudi, kao i zbog velike potrošnje vode nužne za proizvodnj­u mesa.

KUKCI TROŠE MANJE VODE

A kukci su zanimljivi jer za uzgoj zahtijevaj­u manje resursa. Primjerice, za proizvodnj­u kilograma piletine utroši se 2300 litara vode, za kilogram svinjetine to je 3500 litara, a za kilogram govedine potrebne su 22.000 litara vode.

Prof. Rimac Brnčić kaže kako najveći potencijal za prehranu u Europi imaju brašnar (Tenebrio molitor), kućni zrikavac (Acheta domesticus) te europski skakavac (Locusta migratorio). - Kukci su probavljiv­i 77-98%, a sadrže sve esencijaln­e aminokisel­ine s relativno velikim količinama lizina, treonina i metionina, aminokisel­ina koje su ograničene u prehrani bogatoj žitaricama i leguminoza­ma. Izvan EU proizvodi od kukaca mogu se kupiti u obliku cijelih kukaca, proteina, hidrolizat­a proteina, masti te hitina i derivata. Prije stavljanja na tržište oni se blanširaju, hlade, suše i

 ??  ?? Prof. Rimac ističe da kukci imaju nutritivni potencijal
Prof. Rimac ističe da kukci imaju nutritivni potencijal
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KUKCI U ČOKOLADI
Daniel Pikl je među pobornicim­a jestivih kukaca
KUKCI U ČOKOLADI Daniel Pikl je među pobornicim­a jestivih kukaca
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia