24sata

NE STIGNES? EVO TI BAS SVE NACRTANO

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Još 2016. je dobio suvlasništ­vo nad imanjem. Tad je mogao vratiti državi kuću.

Obitelji Žinić država je obnovila to imanje 1997. godine. Nositelj je bio otac Ive Žinića.

Premijer Andrej Plenković prvo je poručio da je slučaj Ive Žinića “medijska histerija”, kao i slučaj s obnovom nakon rata.

Nije prvi put da premijer optužuje medije iako, s druge strane, tvrdi da neće dopustiti nikakve nečasne radnje te da onima koji krše zakon i moral nema mjesta u stranci. U zadnjih tjedan dana 24sata su prvo objavila tajne snimke požeškoga gradonačel­nika Darka Puljašića na kojima diktira koje tvrtke trebaju dobiti posao. A zatim smo za vikend objavili prvo od serije otkrića vezano za imovinu župana Žinića. Prvo da živi u državnoj kući, pa zatim da je u imovinskoj kartici zatajio imanje, pa zatim i da to znači da nema više pravo boravka u državnoj kući.

U oba slučaja nismo napravili nikakvu pogrešku, sve je točno onako kako je i napisano. I potkrijepl­jeno je dokumentim­a i odgovorima službenih državnih institucij­a. Zašto onda to premijer u slučaju Žinića proglašava “medijskom histerijom”? Jučer je i sam shvatio pogrešku pa je malo ublažio stav i rekao da je to usporedio s, po njemu, hajkom koja je slijedila Žinić je rekao da je imanje darovano prije godinu, ali to nije točno. Darovano je 2016. godine. Žinić kaže da je supruga naslijedil­a svoju kuću s bratom. To nije točno. Samo ona je upisani vlasnik.

s tvrdnjama da je obnova nakon rata bila loša. Kaže da je od obnovljeni­h kuća srušeno 1,8 posto. A što se Žinića tiče, kaže, još nema sve podatke. Pa smo mu ih dali u skraćenoj verziji.

-Treba ispitati sve okolnosti, ja se nisam bavio imovinom kao predsjedni­k HDZ-a. Mislite da ja kao premijer imam vremena raditi screening imovine - poručio je Plenković.

Rekao je da što se tiče pozicije župana na koju je Žinić izabran tu “ne možemo ništa, nema mehanizama”.

Na pitanje šteti li ova afera HDZ-u kratko je odgovorio: “A sigurno nam ne koristi”.

Plenković je inače prije podržavao Žinića, a Žinić njega. Neki sugovornic­i u HDZ-u objašnjava­ju da

Plenković Žinić bi trebao potpisati da Žinić napusti državnu kuću. Tu odluku nije donio dulje od godinu dana.

ne želi preko koljena prelomiti i riješiti se Žinića u potresom pogođenoj županiji, ali da je to samo pitanje vremena. Moraju naći novog kandidata za župana. S druge strane, Plenković je prelomio s gradonačel­nikom Požege Darkom Puljašićem. Nakon što je Puljašić prvo podnio ostavku u Saboru, sad će i ogranak koji vodi biti raspušten. - Raspuštamo požeški ogranak rekao je. Puljašić, dakle, više neće biti šef gradskog HDZ-a, a ni Mario Pilon njegov zamjenik na toj stranačkoj dužnosti.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia