24sata

Od ponedjeljk­a kreću zahtjevi za obnovu

TIPSKA GRADNJA? Iz fondova EU u Petrinji bi gradili tipska naselja namijenjen­a mladim obiteljima, tako barem razmišljaj­u u Vladi

- Piše: ANAMARIJA BURAZER

Trenutačno ne možemo precizno reći koliko će se kuća uklanjati i graditi s obzirom na to da su statičari još na terenu, a naknadni potresi prouzročuj­u i dodatne štete. Prema posljednji­m podacima, oko 2600 kuća na tome području dobilo je crvenu oznaku, što znači da su neupotrebl­jive za daljnji život.

Rekao je to državni tajnik Središnjeg ureda Nikola Mažar. Dodaje i kako je mnogo obiteljski­h kuća dobio narančastu naljepnicu, što znači da su privremeno neuporablj­ive i trebaju detaljan pregled. Prema izvorima Večernjeg lista, zahtjevi za obnovu kuća na Banovini primat će se od ponedjeljk­a, a u Vladi ozbiljno razmišljaj­u o mogućnosti gradnje tipskog naselja u Petrinji. Ono bi bilo namijenjen­o prije svega mladim obiteljima, a gradili bi ga novcem iz fondova EU. Sukladno izmjenama i dopunama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, Središnji ured za stambeno zbrinjavan­je bit će operativno tijelo koje će provoditi obnovu obiteljski­h kuća na područjima na kojima je poslije potresa 29. prosinca 2020. godine proglašena katastrofa. U obnovi bi se trebala primijenit­i klasična i montažna gradnja ili pak gradnja drvenih kuća. Cijena gradnje klasične kuće kreće se oko 1000 eura po četvornome metru. Ovisno o broju članova obitelji, vlasnicima će biti ponuđene kuće od 55, 70 ili 85 kvadrata ili obiteljska kuća s više stambenih jedinica. O detaljima tek trebaju izvijestit­i nadležne službe.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia