24sata

‘IZBACILA ME IZ SOBE DA SPASI MALE VEPROVE’

- Piše: LAURA ŠIPRAK

NI POTRES IH NIJE

OMEO U BRIZI

OBOJE LOVCI Mariju i Zdenki u potresu su stradali dimnjak i krov. Ipak, briga o ljubimcima ne smije stati. Veprovi im pružaju bar malo sreće.

Druga kuća s desne strane u mjestu Joševica kraj Gline dom je Zdenke Štefančić (39), njenog supruga Marija Krstelice (53), njihova tri sina, nekoliko lovačkih pasa i - dvije divlje svinje.

Zdenka i Mario su lovci, a u potresu su im stradali dimnjak i dio krovišta. Ipak, sve to nije ih spriječilo da nastave brinuti se o Luni i Crnom, divljim svinjama koje su sami othranili.

- Njih je našao kolega lovac. Bili su još bebe. Upale su u jarak, još su imale pupkovine, a Luna je jedva pokazivala znakove života. Bile su napuštene. I tako su došle k nama. Zdenka je dežurala kraj radijatora s njima i hranila ih mlijekom, čokolinom i medom, a onda smo ih stavili u kinderbet. Ja sam se morao preseliti u drugu sobu da stane kinderbet, a Zdenka je spavala kraj njih - smije se Mario. Zna koliko Zdenka voli Lunu, njih dvije se ne odvajaju jedna od druge. Dok smo razgovaral­i, prema nama se zatrčala Luna, koja slobodno šeće dvorištem. S druge strane, Crni nas promatra iza ograde. Njega ne mogu pustiti van dok je Luna tu jer se još navikavaju jedno na drugo. A i njegove kljove mnogo su opasnije od zaigrane Lune. - Neće ništa, ona će ponjušiti i očešati se od tebe. Ona mene valjda smatra mamom, ja sam je othranila. Mi odemo u šumu, ja legnem, a ona legne pored mene i skida mi gumicu za kosu - dobacuje Zdenka i grli Lunu. Ističe kako im znaju dolaziti i djeca iz škole pa ih educiraju o divljim životinjam­a jer mnogi nemaju toliko doticaja s njima. - Moraju znati da ih treba hraniti i brinuti se o njima. I najvažnije, kad je mama s bebama, stati, čekati da odu i ne dirati ih - kaže Zdenka i nastavlja.

- Ljudi misle da smo mi lovci divljaci. Nismo. Mi hranimo zimi te životinje, donosimo im sol, liječimo ih. Kad se proširi neka bolest, mi se brinemo o njima. Ne možete ih ubijati kako hoćete, postoji broj životinja koje su za odstrel, inače bi napravile štetu u šumi i po selima, poremetio bi se hranidbeni lanac i sve bi nestalo. Mi pazimo i da nema izlova. Ma na sve - objašnjava nam.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia