24sata

Lovriću i Bandiću za svu štetu su krivi građani...

OBNOVA ZAGREBA PROZIVKE Pročelnik Ivica Lovrić kaže da su vlasnici zgrada odgovorni ako dio fasade padne nekome na glavu. Gradonačel­niku su građani odgovorni jer nisu ulagali u svoju imovinu

- Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ

Znamo da se svi suvlasnici i stanari zgrada u Zagrebu nisu najbolje brinuli o fasadama. Sasvim sigurno, ako dođe neka ugroza s određene zgrade, pa vlasnici zgrade će odgovarati.

Rekao je to u HRT-ovoj emisiji “Otvoreno” pročelnik zagrebačko­g Ureda za obrazovanj­e Ivica Lovrić na pitanje što ako na prolaznika ili dijete padne komad fasade, koje su i prije potresa u centru na velikom dijelu zgrada bile derutne.

- Za stanje fasade i stanje zgrada odgovorni su njihovi vlasnici. Kao što je osnivač odgovoran za svoje škole, tako su vlasnici odgovorni za stanje zgrada - kazao je Lovrić napominjuć­i da je to tako po hrvatskim zakonima. No nisu građani, odnosno vlasnici zgrada, krivi i odgovorni samo za pročelnika. Građanima kojima je razoran pores u ožujku razrušio domove još odzvanja poruka gradonačel­nika Milana Bandića da su za štetu sami krivi.

SVE KASNI - Ovo se dogodilo zbog neulaganja u vlastitu imovinu. Privatna imovina je svaka zgrada u Gornjem i Donjem gradu. Ljudi nisu ulagali u svoju imovinu ustvrdio je tad Bandić.

OBEĆAO JE OBNOVU FASADA

Vlasnici zgrada odgovorni su ako nekome padne komad fasade na glavu, krivi su jer nisu ulagali u svoju imovinu, ali najodgovor­niji su i najviše su krivi za to što su na izborima glasali i omogućili ovakvim ljudima da vode grad u njihovo ime. Zagrebački gradonačel­nik mogao je, ali nije pomogao sugrađanim­a u mnogočemu, pa tako ni u obnovi fasada. Obećao je još u ožujku 2017. da kreće projekt obnove, a plan je bio da se za tu namjenu izdvoje dvije milijarde kuna. Ulična pročelja Grad je trebao sufinancir­ati u iznosu od 80 posto, a ostala u iznosu od 60 posto, ostatak bi financiral­i vlasnici čija se pročelja obnavljaju. U vrijeme otvaranja novouređen­og sjevernog dijela Britanskog trga s fontanama, te 2017. na dvije zgrade postavljen­e su skele. Dvije godine radovi nisu počeli pa su skele skinute, a u vjetar je bačeno više od pola milijuna kuna, koliko je stajalo njihovo postavljan­je. Bandić odgovornos­t za neučinjeno nikad nije preuzeo.

NOVCA IMA, ALI NA ŠTO SE TROŠI

No zagrebački gradonačel­nik ne žali kad se novac dijeli šakom i kapom, kad se troši na fontane, spomenike, zlatne WC-e ili kad se preplaćuje zagrebačka žičara. Arhitekt Otto Barić, koji je najavio kandidatur­u za Bandićeva nasljednik­a, navodi kako je Bandićev “New Deal” obnove fasada bio klasična

 ??  ?? Većina oštećenih zgrada u potresu nije obnovljena
Većina oštećenih zgrada u potresu nije obnovljena
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia