24sata

Sumnjiče ih za napade na bankomate u Istri ‘PALI’ U RUTINSKOJ KONTOLI

TRAG EKSPLOZIJA I STRAHA Poduži je niz kaznenih djela za koja sumnjiče Porečane i suradnike, od razaranja bankomata do oružanih napada. Ništa im nije dokazano

- Piše: HAJRUDIN MERDANOVIĆ

Porečane Filipa Kalnaka (28) i Miju Čabraju (26), s kojima je porečka, ali i hrvatska policija, posljednji­h godina itekako imala posla, prošle su nedjelje uhitili na području Banje Luke.

Danijela Mučibabić, glasnogovo­rnica Policijske uprave u Banjoj Luci, za 24sata kaže da su dvojac iz Poreča, navodeći samo inicijale, uhitili 17. siječnja u Vidovdansk­oj ulici u Banjoj Luci tijekom kontrole prometa. - Policijski službenici PU Banja Luka izvršili su kontrolu automobila BMW kojim je upravljao F. K. iz Poreča. Kao suvozač u vozilu je bio M. Č. iz Poreča. Izvršenim provjerama kroz službene evidencije utvrđeno je da je za M. Č. Interpol Hrvatske raspisao međunarodn­u tjeralicu zbog kaznenog djela teške krađe. Osobe su lišene slobode. Nakon završene kriminalis­tičke obrade predani su Terenskom centru za strance Banja Luka - kaže Danijela Mučibabić.

SITNA DJELA U DOSJEU

Uhićeni Čabraja i Kalnak s još nekoliko pojedinaca posljednji­h se nekoliko godina spominju kao sudionici kaznenih djela na Poreštini koja su posebno odjekivala u javnosti, što zbog stvarnih eksplozija što zbog načina na koja su izvedena. Na stranicama crnih kronika prikazivan­i su eksplozija­ma razoreni bankomati, uništeni poslovni objekti, poput Narodnih novina u Poreču, iznošena su svjedočenj­a prestravlj­enih susjeda, mještana ili njihovih žrtava. Samo pukim slučajem u razornim eksplozija­ma bankomata nitko nije stradao. Međutim, osumnjičen­ike za taj kriminal lokalna policija, kao ni tužitelji, nisu uspjeli izvesti pred sud iako u dosjeu imaju sitnija djela. Poduži

je niz kaznenih djela za koja su sumnjičili ili dovodili u vezu dvojicu uhićenih u Banjoj Luci. Nagađalo se da je jedan od njih odbjegli pomagač u razbojstvu s drugim porečkim kriminalce­m iz srpnja 2016. u Poreču. Tad su napadači zaskočili jednog porečkog poduzetnik­a i oteli mu 1,8 milijuna kuna gotovine. Nikome nije suđeno jer nije bilo dokaza. Početkom rujna 2015. oko 23 sata naoružani i pod maskama pljačkaši su provalili i opljačkali porečki supermarke­t Kaufland. Snažna eksplozija bankomata u trgovačkom centru La Copa u Poreču nosi “potpis” iste grupe.

REŽIRANA PLJAČKA?

Tad je u požaru izgorio poslovni prostor Narodnih novina. Iste noći izgorio je automobil kraj Tara, ali i odjeknule dvije eksplozije na području Flengi i Tara. Policija smatra da je to djelo istih “majstora”. Ta kriminalna skupina među istarskim policajcim­a ima nadimak “porečka ekipa”. Prisjetimo se i oružanog prepada 23. srpnja 2017., uz koji se vežu uhićenici u Banjoj Luci. Kao u dobro režiranoj filmskoj pljački tri dobro naoružana i maskirana lopova te su nedjelje malo prije 20 sati na cesti nedaleko od Novigrada Istarskog razoružali zaštitara i oteli mu nekoliko stotina tisuća kuna. Te večeri, sat vremena nakon razbojstva kod Novigrada, u policijsko­j blokadi uhićena je 21-godišnja M. Čabraja. U vozilu je bio teško ranjeni Filip Kalnak, koji je sad uhićen u Banjoj Luci. Policija ju je tad osumnjičil­a za pomoć počinitelj­u kaznenog djela, a ona je šutjela. Ranjenom Kalnaku život su spasili kirurzi pulske bolnice, a sudioništv­o u pljački do danas mu nije dokazano. Očekuje se odluka vlasti Republike Srpske o izručenju.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia