24sata

JURILICA OD 15,1 MILIJUN KUNA

- Piše: IVAN PAVIĆ

Nakon godina i godina razvoja, planiranja i testiranja s proizvodne linije u Velikom Trgovišću uskoro bi trebala sići nova uzdanica Rimac automobila.

Radi se o električno­m superautom­obilu C_Two, koji ima gotovo 2000 konjskih snaga, a može dostići brzinu od čak 412 kilometara na sat. Ovo je drugi automobil koji je proizvela tvrtka Mate Rimca, nakon Concept Onea, koji je i proslavio tvrtku.

- Hodam ovdje i konačno, nakon deset godina krvi, znoja i suza, lijepo je vidjeti sve zajedno. Kakav osjećaj. Skidam kapu za 900+ ljudi koji daju sve da se ovo ostvari. Svi njihovi potpisi bit će na svakom korisničko­m automobilu, i figurativn­o i doslovce - napisao je Rimac na svom Facebook profilu. C_Two će proizvesti u samo 150 komada, ali je Rimac ranije najavljiva­o da će se javiti vrlo vjerojatno puno više od 150 kupaca. Koliko je automobil poželjan, govori podatak da ga je kupio bivši svjetski prvak Formule 1 Nico Rosberg, koji je i zatražio da testira novi C_Two. Cijena automobila je oko dva milijuna eura, što je oko 15,1 milijun kuna. Automobil sam po sebi je tehnološko čudo. Koliko je moćan, pokazuju brojke ubrzanja do 300 km/h. Tu brzinu postigne za 11,6 sekundi. Usporedivo, toliko treba običnom automobilu da ubrza do 100 km/h. Rimčevom novom automobilu do 100 km/h treba tek 1,85 sekundi. Sve to pokreću četiri elektromot­ora. Snaga pak dolazi iz baterije sa 6960 ćelija. Da sve funkcionir­a kako treba, nadziru brojni kompjutori, osam kamera, uređaj lidar, koji skenira područje oko sebe, šest radara i 12 ultrasonič­nih uređaja. Na crash testovima su morali doslovno uništiti nekoliko komada ove skupe jurilice.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia