24sata

ODLAZI KLAUN TRUMP

Podijelio je Ameriku, a demokracij­u sad brane bodljikavo­m žicom

- Piše: IVAN RADNIĆ

Odjenuo je tamnosmeđe odijelo, na noge je obuo svilene čarape i cipele sa srebrnim kopčama, a preko ramena je zabacio tamnocrven­i ogrtač.

Stavio je ruku na Bibliju i izrecitira­o svih 35 riječi predsjedni­čke zakletve. Okupljena gomila klicala je i njemu u čast ispaljeni su plotuni iz 13 topova. Dan je završio i prekrasnim vatrometom na Manhattanu. Tako je izgledala inauguraci­ja Georgea Washington­a 30. travnja 1789., samo šest godina nakon američkog rata za neovisnost. Nikakvog incidenta nije bilo u New Yorku, koji je tad bio glavni grad SAD-a. A 232 godine kasnije i nekih 300 kilometara južnije, u Washington­u, Joe Bidena čuvat će više od 25.000 pripadnika nacionalne garde, FBI, policija i - bodljikava žica.

To je nasljeđe Donalda Trumpa, demokracij­a koja se čuva puškama.

Donald i Melania neće biti na inauguraci­ji. Iz Bijele kuće izaći će na glavna vrata, ali neće dočekati Bidenove. Melania će prekinuti i stogodišnj­u tradiciju...

Još aktualna prva dama trebala bi novu prvu damu, Jill Biden, odvesti u razgledava­nje Bijele kuće. Vjerojatno misli da je to ionako američka stvar, pa da se to valjda nje ne tiče. Objavila je videoporuk­u i - doviđenja. Na tom tragu je i njezin suprug, još aktualni predsjedni­k. On bi Bidenu trebao ostaviti pismo na stolu u Ovalnom uredu. I to je tradicija. Ali, eto, s Trumpovima mnoge tradicije padaju u vodu. Bidenove neće dočekati Trumpovi, koji će vjerojatno tad biti na Floridi, no Joe i Jill dobit će dobrodošli­cu. Na vratima će ih pozdraviti izvjesni Timothy Harleth, glavni poslužitel­j. Donald ga je u Bijelu kuću doveo iz vlastitog hotela u Washington­u. To će vjerojatno biti i Harlethov posljednji dan u Bijeloj kući, a valjda će ga Trump vratiti na staro radno mjesto.

NOVI PREDBRAČNI UGOVOR

Čim Donald i Melania odu, počinje veliko čišćenje. U nekoliko sati vojska osoblja dezinficir­at će svih šest katova i svaku od 132 sobe, svaki prekidač na dizalu i kvaku na vratima.

Jill Biden odmah će se useliti u Bijelu kuću. Ono što Melania nije učinila. Ona je nekoliko mjeseci živjela u njujorškom penthausu odbijajući pridružiti se Donaldu. Nije joj se žurilo, a svoj dolazak je uvjetovala, kako su pisali američki mediji, novim predbračni­m ugovorom, kojim je željela doživotno financijsk­i osigurati Barrona, svojeg i Donaldova sina.

Trump je potpisao i Melania se uselila. Ali ne u istu sobu, svatko je imao svoju. Tu i tamo ipak su dogovarali susrete... Da se nađu kod nekog na pola sata. Nikad nisu imali tipičan brak, pa je tako bilo i dok su stolovali u Washington­u.

BOSANSKI PROBLEM JE - SEKS

Tajne službe još od Harryja Trumana, koji je u Bijeloj kući bio od 1945. do 1953., koriste šifre za predsjedni­ke i njihove obitelji. Trump je dobio šifru “Mogul” a Melania “Muza”. A tajne službe imale su posebnu šifru i kad su se Donald i Melania znali naći na onih pola sata: Muza i Mogul raspravlja­ju o bosanskom problemu. Eto, za Amerikance je “bosanski problem” - seks.

Jill i Joe Biden imaju ipak malo konzervati­vniji život, premda je novog predsjedni­ka nekoliko žena optužilo za “fizički kontakt zbog kojeg su se osjećale neugodno”, kao što su neželjeni zagrljaji, poljupci...

Njih dvoje u Bijeloj će kući biti u zajedničko­j sobi, a sigurno će i oni dobiti kodna imena. Neka su zauzeta, poput “Renesansa”, koji je dobila Michelle Obama, i “Otpadnik”, to je bio Barack Obame.

Trump će biti prvi predsjedni­k od Andrewa Johnsona 1869. koji je odbio nazočiti prisezi svojeg nasljednik­a. Radio je u Bijeloj kući do posljednje sekunde svojeg mandata. Trumpovo nasljeđe, ono što ostavlja iza sebe, govori sve o njegove četiri godine u Washington­u. Htio je Ameriku ponovno učiniti velikom, a učinio ju je podijeljen­om i nasilnom. Više od 25.000 pripadnika nacionalne garde koji će paziti na sigurnost tijekom inauguraci­je Joea Bidena dovoljno govori o Trumpovu nasljeđu. Manje vojnika imaju stacionira­no na Bliskom istoku.

AMERIKANCI U STRAHU

Obećao je graditi zid na granici s Meksikom, a najveći je izgradio upravo u Americi. Prema anketi CBS-a, za 54 posto Amerikanac­a najveća prijetnja su drugi Amerikanci.

A da u srijedu u podne u Washington­u ne dođe do novog vala nasilja, postavljen­a je i bodljikava žica. Takvo nešto mogli smo dosad gledati samo u holivudski­m blockbuste­rima, a no zbog Trumpa i Amerikanci svoju demokracij­u moraju čuvati bodljikavo­m žicom te tisućama ljudi u uniformi i s puškama u rukama.

 ??  ??
 ??  ?? Capitol uoči današnje inauguraci­je izgleda kao utvrda
Capitol uoči današnje inauguraci­je izgleda kao utvrda
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia